Poznáte ich? Toto je 5 najdrahších syrov sveta

, mostexpensiveofthings;lad

Každý produkt má svoje naj. Ak sa pozrieme na cenu, niektoré potraviny sú už v kategórii luxusu. Napríklad "fajnovejšie" syry.

Rebríček treba začínať zospodu, na piatom mieste sa umiestnil syr Gorau Glas. Ide o modrý syr  z kravského mlieka. Vo Veľkej Británii považovaný za najdrahší. Pochádza z Walesu, v dedinke  Dwyran ho pripravuje Margaret Daviesová. Syr už získal rad ocenení v celej Európe. Jeho vysoká cena sa odvíja od značnej prácnosti. Jena libra (asi 0,45 kg) sa predáva za 30 eur.

Štvrté miesto patrí talianskemu syru Bitto. Pochádza z Lombardie, konkrétne z údolí Val Gerola a Val di  Albaredo. Do kravského mlieka od dobytka pasúceho sa na alpských výšinách sa pridá asi 20 -30  % kozieho. Syr dozrieva stredne až dlhodobo. Má tvar plochého valca a je pomerne slaný. Za jednu libru (asi 0,45kg) zaplatíte 37 eur.

Ak sme už v Taliansku, pripomeňme si, že z tejto krajiny pochádza aj iné naj. Najtvrdší syr, parmezán, zreje minimálne dva roky, no potom údajne vydrží ďalších dvadsať. Chuť má veľmi intenzívnu, textúru tak tvrdú, že musíte naň použiť špeciálne strúhadlo vyrobené zvlášť pre tento účel.

Syr Clawson Stilton Gold je mimo rebríčka. Jeho cena nie je vysoká pre náročnú výrobu, či drahé suroviny. Tento lepší druh rokfordového typu je totiž obalený v zlatých lupeňoch likéru s obsahom žltého kovu. Preto sa cena za 0,45kg vyšplhala na 350 eur..

A teraz už trojica naj. Tretie mesto, to je Moose Cheese. Vyrábajú ho zo losieho mlieka, ktoré obsahuje 22 % tuku, čo je 6 krát viac ako kravské. Chovajú ich na 59 hektárovom pozemku v Bjursholme, na severe Švédska. Syr sa vyrába z troch druhov mlieka, ktoré získavajú z plemena Gull, Haelga a Juna. Tento syr by sa vo veľkovýrobe neujal. Asi hodinu a pol trvá dojenie, pričom denná výdatnosť je len zhruba 3,8 litra mlieka. Aj to len v období medzi májom a septembrom. Zdĺhavé dojenie má aj svoju cenu. Asi 375 eur za 0,45kg.

Strieborná priečka, podobne ako v prípade syra Bitto, patrí talianskej špecialite. Druhý najdrahší syr sveta sa volá Caciovallo Podolico. Syr je populárny a teda aj často konzumovaný v južných regiónoch Talianska. V preklade znamená "konský syr", toto označenie sa však neodvoláva na pôvod suroviny, ale na  metódu prípravy. Kravské mlieko, od hovädzieho dobytka plemena Podolico, sa vo vreciach zavesilo koňom na chrbát a „vozilo“ sa do vtedy, kým sa mlieko nezrazilo a neoddelila sa srvátka. Traduje sa, že pôvodne sa tento druh syra dostal na polostrov z Ázie niekedy v čase Etruskov.
Dnes sa plemeno Podolico chová len v južných oblastiach Campania, Calabria, Basilicata a Puglia. Výroba syrov je otázkou sezóny, tento druh kráv dáva mlieko len v priebehu mája a júna. Syr má výrazný hruškový tvar, lesklú kôrku a neskutočnú cenu. Za libru (0,45kg) zaplatíte okolo 490 eur.

Na TOP pozícii je skutočne netradičný syr. Miesto pôvodu, ale aj zdroj mlieka môže mnohých zaskočiť. Ide o osliu farmu v národnom parku v Zasavici v Srbsku. Syr Pule je drahý z toho dôvodu, že pri výrobe sa spotrebuje veľké množstvo čerstvého, nízkotučného oslieho mlieka. Na kilo syra je treba 25 litrov, no za deň dokážete nadojiť len dva deci, aj to len na niekoľkokrát. Liter tejto tekutiny vyjde na 45 dolárov. Masová príprava syra je nepredstaviteľná, preto sa z neho stal luxusný tovar. Nič iné za vysokou cenou hľadať netreba, pretože pri výrobe syra sa do suroviny nepridávajú žiadne extra ingrediencie. Výsledná chuť je dosiahnutá údením.

Za 0,45 kila dáte viac ako 500 eur, ale pokiaľ vám zvedavosť nedá, môžete po tejto lahôdke siahnuť neďaleko Zasavice, kde sa vrámci ochutnávky dostáva na stôl pri podujatiach na propagáciu cestovného ruchu. Alebo si syr objednať cez internet. Ohlasy však nie sú príliš pozitívne, dopyt nie je nijak veľký. Najväčšiu objednávku údajne urobila svetová jednotka v tenise. Novak Djokovič nakúpil väčšie mnžstvo syra a chce ho ponúkať vo vlastnom reťazci reštaurácií. Nebráni sa ani prípadnú objednávku doručiť kamkoľvek na svete.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy