Praha chce zlegalizovať prostitúciu, už má pripravený zákon

, ČTK;lad foto:TASR;SITA

Zlegalizovanie prostitúcie v Prahe je opäť reálnejšia. Pražskí radní totiž schválili návrh zákona, ktorý počíta s tým, že prostitútky budú žiadať o povolenie, súhlas s činnosťou by museli mať aj verejné domy. Normu teraz prerokuje mestské zastupiteľstvo, potom ju dostanú na stôl poslanci.

"Zákon predovšetkým pomenúva a definuje jav prostitúcie. To znamená, že je to dobrovoľné poskytovanie sexuálnych služieb za odplatu, s dôrazom na slovo dobrovoľné," povedal Lukáš Manhart (TOP 09). Obce by vydávaním povolení podľa neho ovplyvňovali počet a umiestnenie nevestincov na svojom území.

Ľudia, ktorí by chceli prostitúciu prevádzkovať, by museli splniť niekoľko podmienok. "Najzásadnejšia  by bola zdravotná spôsobilosť. Potom tiež podmienka veku a bezúhonnosť," dodal. Až potom by mohla dostať žena alebo muž povolenie na vykonávanie prostitúcie. "Nebude to podnikanie na živnosť, ale bude to činnosť prevádzkovaná na základe osobitného povolenia," uviedol Manhart.

Z prostitúcie by sa tiež odvádzali dane."Tento zákon ale nie je o daniach, ale o tom, že chceme riešiť zdravotný problém a o tom, aby obce konečne mali nástroj, ako prostitúciu kontrolovať a regulovať," uviedol Manhart.

Napríklad Praha má teraz vyhlášku, ktorá zakazuje ponúkať prostitúciu na verejných priestranstvách, nemôže ju ale kontrolovať v uzavretých objektoch. V hlavnom meste je podľa radnice asi stovka verejných domov a asi tisíc privátnych zariadení.

Oprávnenia by žiadateľom udeľoval miestny úrad. "Išlo by o akúsi preukážku, ktorá ale bude chrániť integritu nositeľa. Nebude tam uvedené meno, register bude neverejný," povedal Manhart. Kto by prevádzkoval prostitúciu bez povolenia, tomu by hrozila pokuta od 15 tisíc do dvoch miliónov korún (asi  585 – 78 085 EUR).

Zákon chce upravovať aj to, kde a v akom množstve môžu byť prevádzkované nevestinca. Obce a mestá by si prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia vymedzili miesta, kde by bola prostitúcia povolená. "Bolo by to rovnaké ako pri hazarde. Len mesta určujú miesta a čas, kde možno prevádzkovať lotérie. Tak by to bolo aj u prostitúcii," uviedol Manhart. Úplne zakázaná by bola prostitúcia na všetkých verejných priestranstvách, ako to teraz platí v Prahe.

Česko zatiaľ nemá žiadnu zákonnú úprava prostitúcie. Tá nie je trestná, trestné sú len sprievodné javy s ňou spojené ako najímanie ľudí, nútenie k prostitúcii, profitovanie. Iný návrh na legalizáciu prostitúcie pripravuje poslanec Viktor Paggio (LIDEM).

Súvisiace články

Aktuálne správy