Turecká jar 2013: Atmosféra v krajine vysnívanej dovolenky hustne

, e15;lad Foto:SITA

Udalosti v Turecku v ostaných dňoch boli plné násilností. Na demonštráciách v niekoľkých mestách, ale aj na verejných podujatiach utrpeli účastníci vážne zranenia. Protesty boli sprevádzané zatýkaním, nepotvrdené správy hovoria aj o stratách na životoch. Krajina je stredobodom medzinárodnej pozornosti, hlavne v čase blížiaceho sa začiatku turistickej sezóny.

Nedávne nepokoje zasiahli v Ankare časť Kizilay,  v Istanbule námestie Taksim, v Besiktase sa protestovalo v niekoľkých štvrtiach mesta rovnako ako aj v mestách Izmir, Adana, Bodrum, či Bursa. Podľa televízie CNN Turk polícia použila gumové projektily na demonštrantov, ktorí hádzali kamene na mužov zákona. Ďalšie podobné incidenty nemožno vylúčiť, varujú najnovšie informácie z tureckého ministerstva zahraničia.


 

V roku 2011 bolo Turecko druhou najrýchlejšie rastúcou rozvojovou ekonomikou sveta po Číne. Ročným rastom hrubého domáceho produktu tempom 8,5 percenta si medzi investormi vyslúžilo prezývku "Čína Európy." Stačilo pár dní masových protestov proti vláde, aby sa ambície, že sa Turecko do roku 2023 stane jednou z desiatich najväčších svetových ekonomík, začala rozplývať.

Agendu dostať sa medzi najväčšie ekonomiky sveta s názvom Vízia 2023 presadzuje turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Proti jeho vláde a za jeho demisiu sa za posledný týždeň v Turecku odohralo cez dve stovky masových demonštrácií – ide o najnásilnejších protesty za desiatky rokov. Ľudia ho obviňujú, že vládne príliš autoritársky. Erdoganova strana AKP sa vraj príliš prikláňa k islamizmu, čo je v rozpore s tureckou sekulárnou tradíciou. Premiér uviedol, že protesty sú len ideologické a že protestujúci sa nijako nelíši od teroristov.

Slzný plyn a vodné delá nasadila polícia v Turecku aj v pondelok večer, aby rozohnala dav nepokojných demonštrantov vystupujúcich proti vláde. Ranné správy v utorok už informovali o ďalšom protestnom zhromaždení, v južnej provincii Hatay, kde bol strelený do hlavy 22-ročný muž, ktorý neskôr na následky zranení v nemocnici zomrel. Úrady ešte nevedia, kto je zodpovedný za streľbu, zatiaľ je prípad v štádiu vyšetrovania. Podľa tureckého Združenie lekárov bolo od začiatku protestov zranených viac ako dvetisíc ľudí.

V Turecko prebiehajú nepokoje už piaty deň. Spoločným menovateľom demonštrácií je politika vlády Recepa Tayyipa Erdogana. Premiér naďalej popiera, že by sa usilovať o autoritatívne vedenie, vláda vyzvala na ukončenie demonštrácií. Zahraničie už kritizovalo neprimerané použitie sily polície a vyzýva na ukončenie násilností na oboch stranách.

Pozorovatelia považujú za rozbušku k protestom niekoľko nedávnych tém: mesiac starý zákaz predávania alkoholu po desiatej večer, snahu o zákaz verejného bozkávania, odporúčania vlády, aby mal každý tri deti, a tiež snahu premeniť istanbulský park na repliku otomanských kasární a obchodné centrum.

Prvou obeťou je mladý muž, ktorého zrazilo auto na mieste demonštrácie. Vodič vozidla údajne úmyselne namieril svoje vozidlo do protestujúceho davu.

"Kto hovorí, že toto je turecká jar, ten Turecko nepozná," povedal turecký premiér o víkendových protestoch. Tým dal jasne najavo, aké vážne politické zemetrasenie doterajšie nepokoje spôsobili. Dnes už majú demonštrácie jasný protivládny charakter so zrozumiteľným odkazom pre premiéra krajiny. Odstúpiť.

Ekonómovia však Erdoganova strane pripisujú zásluhy na súčasnej dobrej kondícii krajiny. Radom reforiem, ktoré naštartoval pri nástupe k moci pred jedenástimi rokmi, udržal Turecko pred pádom do recesie. Sociálna nerovnosť v krajine sa znížila, ekonomika v rokoch 2002 až 2012 rástla priemerným tempom päť percent ročne, bankový systém je považovaný za stabilný.

Séria demonštrácií odštartovala v istanbulskom parku v piatok. Šlo o vyjadrenie nesúhlasu s prijatým rozhodnutím odstrániť Gezira park a spustiť na jeho mieste výstavbu nákupného centra. Protestujúci, ktorí sa následne presunuli na neďaleké námestie Taksim, bránili začatiu prác, čo vyústilo do stretov. Skončilo to nasadením slzného plynu a vodných diel. Na policajnú stanicu predviedli stovky ľudí.

Protesty sa zo 14 miliónového mesta postupne rozšírili aj na pobrežie Egejského mora do trojmiliónového Izmiru a takmer päť miliónovej metropoly. V Ankare vyrástli barikády na námestí Kizilay, protestujúci požadovali odstúpenie Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) spolu s hlavou vlády. Podobné protivládne akcie prebehli v ďalších 67 mestách. V pondelok bola polícia v Istanbule už nútená na rozohnanie davu použiť slzný plyn a vodné delá. Podobný scenár sa odohral počas dňa v Ankare proti tisícke nespokojných Turkov.

Protesty sprevádza silná sociálnej solidarita. Študenti lekárskej fakulty majú dobrovoľnú službu medzi demonštrantami, mešity, obchody aj univerzita otvorili svoje priestory aby slúžili ako poľná nemocnica pre zranených demonštrantov, uviedol server BBC. Podľa spravodajcov je v krajine cítiť netradičnú spoluprácu, ktorá je silnejšia než na akomkoľvek proteste v Grécku.

Ministerstvo preto opätovne vyzýva turistov prichádzajúcich do Turecka, aby sa vyhýbali demonštráciám a pre vlastnú bezpečnosť radšej zvážili účasť na verejných podujatiach, prípadne sa vyhýbali aj okoliu, kde sú takéto podujatia usporadúvané. Turecko patrí do kategórie označenej ako Krajina so zvýšeným bezpečnostným rizikom. V praxi to znamená, že sa odporúča osobitná pozornosť na prípravu cesty, opatrnosť počas cesty, a ak je to možné, je vhodné vyčkať na zlepšenie podmienok a výlety do niektorých nepokojmi ohrozených častí krajiny odložiť na neskôr.

Cestovné kancelárie sú v kontakte s turistami v krajine a podľa získaných informácií v súčasnosti im na pobreží nič nehrozí. Dovolenkári sa o vzniknutej situácii v krajine dozvedia len v momente keď si zapnú televízor. Zatiaľ žiadna cestovka neeviduje stornovanie dovolenky na Tureckej riviére kvôli nepokojom. Množstvo ľudí sa chystá vycestovať do populárnych prázdninových destinácií už začiatkom júla, chartrové lety sú plne vyťažené. Prípadné stornovanie dovolenky z dôvodu protestov ale záleží od niekoľkých faktorov, záväzná je zmluva podpísaná s CK, ale dôležitú úlohu zohrávajú aj varovania ministerstva zahraničia.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy