V brokerskej kauze v Maďarsku podozrievajú už 10 osôb

Budapešť 10. septembra (TASR) – Brokerská kauza v Maďarsku, v ktorej ide o spreneveru niekoľkých miliárd forintov, a v ktorej polícia podozrieva už 10 osôb, bola dnes predmetom neverejného rokovania poriadkového výboru maďarského parlamentu.

Pred poriadkovým výborom vystúpila ministerka vnútra Mónika Lampertová, šéf polície László Salgó a generálny prokurátor Péter Polt. Lampertová zdôraznila, že neexistuje žiadna prekážka, ktorá by bránila polícii v objektívnom riešení káuz bánk K and H a Inter Európa.

Podľa jej slov sa opoziční poslanci snažili získať od nej informácie o konkrétnom priebehu vyšetrovania, čo však nie je jej kompetenciou. Šéfka rezortu pred výborom vyhlásila, že ona, ani jej rodina nie je dotknutá v tejto kauze.

V utorok pred parlamentným výborom pre národnú bezpečnosť vypovedal vo veci kauzy štátny tajomník dozerajúci nad činnosťou tajnej služby András Tóth.

Poslanci koalície a opozície sa zhodli po rokovaní iba v tom, že tajná služba nenesie zodpovednosť za útek hlavného podozrivého zo sprenevery viažucej sa k banke K and H a z prepierania peňazí v Inter-Európa banke Istvána K. a jedného sýrskeho občana za hranice.

Národnobezpečnostný výbor zisťoval aj dôvody stretnutia Tótha s hlavným podozrivým ešte koncom júna. Na návrh socialistických členov výboru bude vypovedať pred výborom najbližšie šéf frakcie opozičných mladých demokratov János Áder, ktorý sa s Istvánom K. stretol tiež.

Opozičný predseda výboru Lásló Kövér v tejto súvislosti vyhlásil, že Áderove stretnutie s brokerom bolo iba provokáciou, aby sa vytvorila niť kauzy smerujúca k Zväzu mladých demokratov (Fidesz).

V kauze sa počet podozrivých rozšíril už na 10 osôb, medzi nimi sú aj bývalí šéfovia štátnych firiem. V utorok večer vypočula polícia maďarských predstaviteľov firmy Britton Interinvest, ktorí sú dôvodne podozrivých z prepierania peňazí.

Generálneho riaditeľa banky K and H Tibora R., ktorý po vypuknutí kauzy odstúpil, zadržali v piatok na rakúsko-maďarských hraniciach ako podozrivého. Dovtedy bol jediným podozrivým broker Attila K., ktorý je v súčasnosti vo vydávajúcej väzbe vo Viedni. Koncom minulého týždňa pri domovej prehliadke v kancelárii Britton Magyarország policajti zadržali dokumenty súvisiace s off-shore firmou Brittonu zaregistrovanou v Amerike a rumunskou firmou Lotus Plaza. Tieto dokumenty považujú kriminalisti za dôkazový materiál v kauze prepierania.

Súvisiace články

Aktuálne správy