VIP zoznam Goldman Sachs: Toto je TOP 10 pre investície v hedžových fondoch

, patria;lad foto: SITA

Desiatka amerických akcií, zastúpená najsilnejšie v portfóliách hedžových fondov s aktívami presahujúcimi dva bilióny dolárov. Goldman Sachs, ktorý investičné stávky hedžových fondov sleduje, zostavil rebríček najlepšej desiatky titulov. Aký je na vyvolenú desiatku pohľad analytikov?

Hedžové fondy reprezentujú významnú investičnú stratégiu, Jedným z hlavných rozdielov od tradičného investovania je, že uprednostňujú absolútny výnos pred relatívnym. Na dosiahnutie svojich cieľov používajú veľmi širokú paletu investičných techník a stratégií. Obvykle sú spravované menšími spoločnosťami, ktorým dominuje jedna alebo dve kľúčové investičné osoby. Vzťah investičný manažér – klient má v tomto prípade nový rozmer. Namiesto toho, aby si klient manažéra najal, stávajú sa partnermi spoluinvestujícími v situáciách, ktoré uzná manažér za atraktívne.

Hedžové fondy manažované „finančnými superhviezdami“ ako sú George Soros, či David Einhorn, pravidelne svojim investorom zhodnocujú vklady ročne aj o 20 %. Naopak, niekoľko najväčších finančných katastrof, ako napríklad kolaps Long Term Capital Management, takisto pochádza z tejto oblasti.


10. miesto

Desiatku uzatvára jednotka medzi svetovými autopožičovňami Hertz. K nadpriemerným výkonom globálnu firmu nakoplo prevzatia konkurenta Dollar Thrifty v minulom roku. Na body tak porazila konkurenta Avis, ktorý mal rovnako o požičovňu záujem. Ten sa potom vybral inou cestou a prevzal Zipcar, priekopníka v car sharingu – možnosti požičiavať si auto na krátku dobu a po niekoľkých hodinách ho odparkovať na vyhradených miestach. Hertz figuruje veľmi vysoko napríklad v portfóliu Highbridge Capital Management s aktívami, presahujúcimi 25 miliárd dolárov. Akcie Hertz od začiatku roka priniesli cez 55 %, za posledný rok 106 %. Podľa dát od Bloombergu je priemerná ročná cieľová cena analytikov teraz nastavená na úrovni 28,44 USD pri aktuálnej cene nad 25 USD / akcia. 
odporúčania:
nákup – 8
neutrálne – 0
predaj – 2


9. miesto

Deviatu priečku obsadzuje technologický gigant Microsoft. Rozčarovanie však priniesli výsledky Windows 8, pôsobí ale dividenda. Pozíciu môže posilniť nová generácia Xbox-u. Akcie Microsoft stúpli od začiatku roka o 28 %, medziročne o 17 %. K výraznejšiemu rastu došlo v druhej polovici apríla. Podľa  údajov Bloombergu je priemerná ročná cieľová cena analytikov teraz nastavená na úrovni 33,74 USD pri aktuálnej cene 34,15 USD / akcia.
odporúčania:
nákup – 22
neutrálnych – 19
predaj – 2


8. miesto

Najzastúpenejším titulom medzi hedžovými fondmi sú akcie mediálnej skupiny News Corp, ktoré od začiatku roka stúpli o 29 %, medziročne o 72 %. Druhým najväčším držiteľom akcií je Elton Park, nasleduje Lone Pine a Tiger Global Management. Podľa Bloombergu je priemerná ročná cieľová cena analytikov teraz nastavená na úrovni 36,00 USD pri aktuálnej cene 33 USD / akcia.
odporúčania:
nákup –  5
neutrálnych – 1
predaj – 0.


7.miesto

John Malone

Siedma priečka je v znamení konkurencie News Corp. Do Virgin Media nastúpil napríklad fond Astute hedge fund cez februárovú investíciu Liberty Global. Maloneho skupina súperí práve s BSkyB konkurenta News Corp o dominanciu v Európe. Akcie Virgin Media od začiatku roka vyniesli 36 %, za posledný rok 133 %! Podľa dát Bloombergu je priemerná ročná cieľová cena analytikov teraz nastavená na úrovni 47,24 USD pri aktuálnej cene 50 USD / akcia.
odporúčania:
nákup – 5
neutrálnych – 11
predaj – 1.


6. miesto

Šiesta pozícia v rebríčku patrí rezervačnému systému Priceline.com. Výsledky vyvrátili obavy o dopady útlmu v Európe a na titul vsádza odchovanec Goldman Eric Mind, ktorý teraz vedie vysoko úspešný hedžový fond Eton Park. Fond patrí medzi najvýraznejších hráčov, po boku BlackRock, State Street, Vanguard či JP Morgan. Čiastočnými konkurentmi Priceline sú napríklad American Express či Expedia. Akcie Priceline.com sú od začiatku roka vyššie o bezmála 30 %, za posledný rok si polepšili o 27 %. Silným rastom akcie prechádzajú aj v posledných týždňoch. Podľa údajov Bloombergu je priemerná ročná cieľová cena analytikov teraz nastavená na úrovni 854,88 USD pri aktuálnej cene 804 USD / akcia.
odporúčania:
nákup – 25
neutrálnych – 4
predaj – 0


5.miesto

Na piatom mieste je automobilka General Motors, ktorá patrí medzi silné úspešné príbehy ako sa zotaviť z finančnej krízy. GM sa darí navyšovať produkciu v Spojených štátoch aj v Číne, kde posilňuje svoj trhový podiel. Je čiernym koňom napríklad Davida Einhorn a Greenlight či Davida Teppera a Apaloosa Management. Akcie GM sú od začiatku rástli  o 14 %, za posledný rok o 55 %. Podľa dát Bloombergu je priemerná ročná cieľová cena analytikov teraz nastavená na úrovni 37,55 USD pri aktuálnej cene 32,85 USD / akcia.
odporúčania:
nákup – 19
neutrálnych – 5
predaj – 0


4.miesto

Zemiaková medaila. Miesto pod pomyselným stupňom víťazov obsadila banka Citigroup. Doterajším vzorom stability v kríze boli akcie konkurenčnej banky JPMorgan v čele s Jamie Dimonom, tento rok sa ale jazýček na váhach nakláňa na opačnú stranu. Pomohlo tomu okrem iného vyznenie záťažových testov Fedu a schválenie programu spätného odkupu vlastných akcií. Akcie Citigroup sú od začiatku roka vyššie o 28 %, za posledný rok o 94 %! Podľa dát Bloombergu je priemerná ročná cieľová cena analytikov v súčasnosti nastavená na úrovni 54,82 USD pri aktuálnej cene 50,5 USD / akcia.
odporúčania:
nákup – 26
neutrálnych – 6
predaj – 4.


3. miesto

David Einhorn a Greenlight či David Tepper a Apaloosa Management sú "natlačení“ v technologickom dravcovi menom Apple. Akcie Apple sa po rozčarovaní z výsledkov, pri ktorých boli  investori pravidelne zvyknutí na viacciferné polepšenia, odrážajú od tohtoročného dna na úrovni 390 USD / akciu z apríla tohto roka a naďalej získavajú dôveru. Od začiatku roka je titul nižšie o 17 %, za posledný rok rovnako o 17 %. Podľa údajov Bloombergu je priemerná ročná cieľová cena analytikov nastavená na úrovni 533,04 USD pri aktuálnej cene 442 USD / akcia.
odporúčania:
nákup – 51
neutrálnych – 14
predaj – 3


2. miesto

Akcie spoločnosti Google nedávno vyhrali technologickú voľbu medzi hedžovými fondmi na úkor Apple-u. Akcie Google citeľne posilnili napríklad v portfóliách fondov Soros Fund Management či Tiger Global Management. Akcie Google sú od začiatku roka vyššie o 25 %, za posledný rok o 47 %. Podľa Bloombergu je priemerná ročná cieľová cena analytikov v súčasnosti nastavená na úroveň 919,37 USD pri aktuálnej cene 882,79 USD / akcia.
odporúčania:
nákup – 30
neutrálnych  -14
predaj – 1.


1.miesto

 Nad všetkými je ale "success story", ako sa vysporiadať s finančnou krízou. Akcie poisťovne AIG sú tou najsilnejšou voľbou hedžových fondov so ziskom 26 % od začiatku roka a 57% medziročne. Medzi TOP investíciami figuruje AIG v 79 hedžových fondoch. Najväčšej dôvere sa teší napríklad u Third Point Daniela Loeba a Omega Advisors Lee Coopermana. Podľa dát Bloombergu je priemerná ročná cieľová cena analytikov teraz nastavená na úrovni 47,97 USD pri aktuálnej cene 44,5 USD / akcia
odporúčania:
nákup – 14
neutrálnych – 9
predaj – 0.

Súvisiace články

Aktuálne správy