Život bez peňazí, moje najlepšie rozhodnutie

, guardian;lad Foto:guardian

Mark Boyle sa dobrovoľne pustil do experimentu. Počas dvoch rokov nič nenakupoval. Vzdal sa finančnej hotovosti aj kreditnej karty a spoľahol sa na vlastné sily a vynaliezavosť. Dnes tvrdí, že sa ešte nikdy necítil taký šťastný a zdravý, ako keď žil bez peňazí. Ak by mal deti, mnohé veci by zvážil a urobil inak, ale ak ste naozaj odhodlaní, neexistuje prekážka skončiť s nadvládou peňazí.

Môže nastať akákoľvek finančná kríza, Marka Boylea sa už netýka. Rozlúčka sa so svojou prácou, s bankovými účtami a pohodlia západného života 21. storočia. Vo veku 30 rokov sa vymanil z konzumnej spoločnosti. "Musel som sa vyrovnať s falošným pocitom bezpečia a ilúziou, ktorú nám peniaze dávajú. Krajiny trpiace hyperinfláciou už prišli na to, že v čase vážnej finančnej krízy, peniaze neponúkajú žiadne istoty. Za týchto okolností sa môžete spoľahnúť len na vlastné kontakty, vzťahy a schopnosti. Musíme si dokázať vyprodukovať vlastné potraviny a postarať sa sami o seba," povedal Boyle o svojej radikálnej ideologickej revolúcii, ktorá ho doviedla k novému životnému štýlu.

"V deň, keď som sa zriekol peňazí sa zmenil celý svet. V tom čase sa už objavovali prvé správy o kríze v bankovom sektore, takže keď som začal hovoriť o mojich plánoch, ľudia si mysleli, že sa pripravujem na nejakú finančnú apokalypsu," spomína. Svoje rozhodnutie v roku 2008 pre denník Telegraph obhajoval tým, že si uvedomil, že vytlčovanie lesov, alebo vykorisťovanie sú len symptómami oveľa hlbšieho problému. A síce, že sa vzďaľujeme od toho čo spotrebúvame. Peniaze nie sú ničím iným, než ilúziou nezávislosti. "Chcel som vedieť, či dokážem žiť bez peňazí, a aký to bude mať na mňa vplyv," vysvetlil pre Telegraph.

Inšpirácia

V Boyleovi sa čosi pohlo ešte pred pár rokmi, keď videl film Gandhi, od oscarového Richarda Attenborougha. Vtedy bol študentom posledného semestra na vysokej škole. Do pamäte sa mu vryla myšlienka tak často citovaná predstaviteľom indického hnutia za nezávislosť. "Ty sám musíš byť tou zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete." Avšak v tom čase ešte nemal potuchy o tom, čo by chcel vlastne zmeniť. Viedol dlhé rozhovory so svojim priateľom na tému ako vykúpiť svet, až počas jedného dňa prišiel na to, prečo je okolo nás toľko problémov. Sú to dôsledky našich činov. "Medzi spotrebiteľmi a predmetom spotreby vznikla taká priepasť, že už veľa ľudí ani nevie koľko devastácie a utrpenia prináša výroba potravín, či iných každodenných vecí. Prostriedok, ktorý toto všetko dopustil sú peniaze, " identifikoval hlavného nepriateľa Boyle.

Za obzvlášť absurdné považuje skutočnosť, že ľudia si omnoho viac vážia peniaze, ktoré sú vystavované rozmarom trhov a inflácii, než napríklad stromy, z ktorých máme priamy osoh, veď prostredníctvom nich sa dostávame ku kyslíku. "Sme ako Alenka v ríši divov, nič nie je také ako sa zdá, a nič nie je to, čo by malo byť," zhrnul podstatu podivného stavu.

Ťažké začiatky

Prvých pár mesiacov bolo najnáročnejších. Všetko bolo nové a aj najzákladnejšie činnosti bolo nutné predefinovať. Ako sa dostať z jedného miesta na druhé, ako si čistiť zuby, ako sa stravovať a kde bývať… Všetko má ale riešenie. Darom dostal obytný príves, ktorý odstavil povedľa farmy. Za parkovanie platil prácou, tri dni v týždni na poliach farmy, kde si dopestoval aj vlastné potraviny. Kuchyňa pozostávala z jediných kachieľ na tuhé palivo. Potrebnú elektrinu dodával solárny panel, ktorý si kúpil za 360 libier ešte pred štartom projektu. V neďalekej rieke sa umýval, mydlo a zubnú pastu si výrabal sám z toho, čo našiel v prírode. Napríklad zo sépiových kosti a semien feniklu. Toaleta bola suchá a namiesto papiera používal staré noviny. "Nie sú tak mäkké ako toaleťák, ale čoskoro si zvyknete,“ hovorí Mark Boyle, ktorému sa do rúk práve pri spomínanej činnosti dostal aj článok o ňom samom.

Otázka dôvery

Trvalo to asi tri mesiace, kým sa mohol spoľahnúť na to, že si svojpomocne dokáže poradiť s každodennými potrebami. Musel sa stotožniť s myšlienkou, že bez peňazí bude všetko trvať dlhšie. Asi dve hodiny potreboval na opratie oblečenia a aj vykopanie „kompostovacej“ toalety trvalo dlhšie, než jednoduché spláchnutie. Podobne tomu bolo aj s cestovaním, na bicykli strávite oveľa viac času, než keď sedíte za volantom auta. Na druhej strane sa nikdy nenudil a necítil sa byť osamelý. "Páči sa mi jednoduchý život a nejestvujú jednoduché veci, ktoré nemôžete vykonať bez peňazí," odpovedá na otázku, či oľutoval, že pre nedostatok času nemal čas na niektoré aktivity.

Keď sa človek rozhodne odmietnuť peniaze, neznamená to, že sa vyhýba bankovkám a minciam, ale že mení svoj názor na svet. Kritika jeho pokusu sa postupne menila na sympatie, pretože v čase prehlbovania hospodárskej krízy sa dôvera v peniaze vytrácala a ľudia boli nútení žiť lacnejšie.

Pokus Marka Boylea je dobrý príklad tohto ako sa vlastne zháňajú peniaze, pretože skúsenosti života bez peňazí vyústili do úspešného knižného spracovania. Boyle však tento problém elegantne premostil, keď vďaka zarobeným peniazom bude financovať svoj ďalší nápad. Chcel by vytvoriť lokálnu ekonomiku, kde si všetko ľudia vyrobia sami a výmenným obchodom dokážu uspokojiť svoje potreby.

Mark Boyle sa snaží bez peňazí riešiť nielen každodenný život, ale aj ten sviatočný. Teraz napríklad  organizuje svadbu s nulovým rozpočtom. Jeho nevestu Jess našťastie neznepokojuje pocit sebestačnosti. Iné to bolo s bývalou priateľkou, s ktorou sa rozišli pol roka po veľkom experimente. "Nebolo to ľahké rozhodnutie," spomína Boyle, "ale chcem žiť vedľa ženy, ktorá zdieľa môj životný štýl. Viem, že veľa žien by nezareagovalo na inzerát v ktorom sa chce zoznámiť muž bez peňazí, bez auta, bez kariéry, dokonca aj bez teplej vody. Som ale dostatočne milý, pohľadný a aj moje telesné teplo dávam k dispozícii, " povedal v jednom rozhovore o prednostiach ponúkaného vzťahu.

Žiaden strach, šťastie je zadarmo

Boyle sa vyjadril, že jeho rozhodnutie nemalo absolútne žiadny vplyv na medziľudské vzťahy, naopak, získal veľa nových priateľov. Je zrejmé, že by svoj postoj prehodnotil ak by mal deti. "Ani s deťmi by to nebolo nemožné, no istotne by bolo treba na začiatok urobiť viac než obývať malý karavan. Ale nemal by to byť problém, ak naozaj niečo chcete, môžete ľahko prekonať všetky prekážky ," ponúkol recept.

Na otázku, čo podľa neho bráni ľuďom prijímať takéto drastické rozhodnutia k zmene životného štýlu Boyle povedal, že deti a strach z toho, čo na to povie rodina a priatelia. Na základe e-mailov od konkrétnych ľudí však vie, že čoraz viac sa ich chystá nastúpiť podobnú cestu. A čím bude takýchto ľudí viac, tým menší budú mať ostatní strach. Mark Boyle sa vyznal, že sa nikdy necítil tak šťastný a zdravý, ako keď žil bez peňazí. Pocit bezpečia, ktorý mu pred tým dávali peniaze, vystriedal pocit bezpečia z priateľov a miestnej komunity, pretože teraz musí budovať taký druh vzťahov, ktorých základ tvorí  dôvera a láskavosť. Nie peniaze.

Boyle vydal v roku 2010 knihu The Moneyless Mann (Muž bez peňazí), kde popisuje svoje skúsenosti. Kniha je preložená do 12 jazykov. V novembri 2012 vydal knihu The Moneyless Manifesto (Manifest bez peňazí), čo je, ako inak, návod na život bez peňazí, a môžete si ju prečítať anglicky zadarmo online.

Boyle teraz pracuje ako lektor kurzov biodynamického poľnohospodárstva. Pôvodne vyštudovaný ekonóm radí, aby ľudia zbytočne nekupovali nový nábytok alebo oblečenie, ale poriadali blšie trhy, kde sa dá všetko vymeniť.

Súvisiace články

Aktuálne správy