Agentúra Fitch potvrdila rating Slovenska na úrovni A+

Ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila rating dlhodobých záväzkov Slovenska v domácej aj zahraničnej mene na úrovni A+ a krátkodobých záväzkov na úrovni F1 so stabilným výhľadom.

Ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila rating dlhodobých záväzkov Slovenska v domácej aj zahraničnej mene na úrovni A+ a krátkodobých záväzkov na úrovni F1 so stabilným výhľadom. Zároveň potvrdila stropný rating na úrovni AAA.

Potvrdenie ratingu odôvodnila agentúra faktom, že od začiatku krízy v období 2008-2009 patrila ekonomika Slovenska k najsilnejším ako v eurozóne, tak v rámci krajín strednej a východnej Európy (KSVE). Rovnako aj rast ekonomiky za rok 2012 na úrovni 2 % bol v súlade s očakávaniami agentúry napriek omnoho horšiemu vývoju eurozóny ako celku, pod čo sa podpísali najmä dobré výsledky v oblasti vývozu. Pokračujúca recesia v eurozóne však podľa Fitch spomalí hospodársky rast Slovenska tento rok približne na 1,2 %.
Rating podporil aj stabilný bankový sektor, ako aj zlepšenie externých financií, keď vďaka výraznému rastu exportu sa bežný účet platobnej bilancie dostal v roku 2012 z deficitu do prebytku.

Na druhej strane sa podľa Fitch v minulom roku spomalila fiškálna konsolidácia. Takže, aj keď rozpočtový deficit na úrovni 4,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) bol nižší než očakávaných 4,6 % HDP, oproti roku 2011 (5,1 % HDP) to predstavuje len mierne zlepšenie. Navyše, podľa Fitch sa vláda SR pri plnení fiškálnych cieľov stále viac spolieha na jednorazové príjmy, zatiaľ čo výdavkovej strane rozpočtu venuje relatívne málo pozornosti.
Čo sa týka tohtoročného cieľa v oblasti rozpočtového deficitu, ktorým je jeho zníženie na 2,9 % HDP, podľa Fitch to vláda nebude mať jednoduché vzhľadom na pomalší rast reálneho HDP, čo následne ovplyvní aj príjmy do štátnej pokladnice. Väčšie štrukturálne fiškálne reformy by zvýšili dôveru agentúry v schopnosť vlády dosiahnuť v strednodobom horizonte udržateľnosť verejných financií.

Rizikom je aj fakt, že Slovensko je naďalej vysoko závislé od automobilového sektora a z geografického hľadiska od trhu Európskej únie, čo malú a otvorenú ekonomiku robí citlivou na výkyvy globálneho ekonomického cyklu a na vývoj v eurozóne.
Pokračovanie diverzifikácie ekonomiky a lepšie čerpanie eurofondov by mohlo pomôcť riešiť permanentne vysokú štrukturálnu nezamestnanosť a zmierniť veľké rozdiely v oblasti príjmov v porovnaní s ostatnými krajinami eurozóny. V tejto súvislosti však Fitch upozorňuje, že nový Zákonník práce príliš nerieši súčasný nepružný pracovný trh.

Súvisiace články

Aktuálne správy