Vyvlastňovanie majetku bude na Slovensku jednoduchšie

, e15;lad Foto:TASR;SITA

Od augusta tohto roka chce štát odňať vlastníctvo vo verejnom záujme nielen z dôvodu výstavby výrobných hál veľkých firiem či diaľnic, ale po novom by mohol byť Slovákom vyvlastnený majetok aj pre výstavbu akejkoľvek budovy, pokiaľ za ňou budú investície.

Vládny Smer sa chystá zmeniť podmienky pri vyvlastňovaní pozemkov od súkromných slovenských majiteľov. Plán sa začína rozšírením dôvodov pre odobranie majetku.

„Prispeje to k zatraktívneniu podnikateľského prostredia a k poklesu nezamestnanosti,“ obhajujú zmenu predkladatelia zo Smeru na čele s poslancom Marošom Kondrótom. K vyvlastňovaniu by tak mohlo prísť v prípade investície vyššej než 100 miliónov eur, vytvoriť musí aspoň 300 pracovných pozícií. Stačiť bude výhradne vyjadrenie vlády, že stavba je významnou investíciou vo verejnom záujme, a celý proces môže začať.

Po tejto zmene, ktorá sa dostane na stôl poslancom parlamentu už tento mesiac, plánuje rezort dopravy k vyvlastňovaniu pozemkov pripraviť aj nový zákon. Zatiaľ ho však nechce úplne špecifikovať, do účinnosti by vstúpiť až začiatkom budúceho roka.

„Našim cieľom je vytvoriť jednotnú právnu úpravu vyvlastnení,“ uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. „Podkladom pre určenie výšky náhrady bude znalecký posudok, pričom musí zodpovedať všeobecnej hodnote vyvlastňovanej nehnuteľnosti,“ spresnil.

Odborníci upozorňujú, že štát by mal dotknutým majiteľom zaistiť premiestnenie, alebo výstavbu totožného domu na novom pozemku. „Pri príprave pravidiel je treba hlavne pamätať na fakt, že vlastniť pozemok má byť posvätné,“ vyhlásil riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej. Zároveň však priznáva, že legislatíva je dôležitá pre zabránenie špekuláciám.

Otázkou bude, ako sa Smer s novými pravidlami popasuje, aby nedopadol rovnako ako v roku 2007. Vtedy behom vládnutia s SNS a HZDS pripravil vyvlastňovací zákon, ktorý sa nakoniec ukázal ako protiústavný. Verdikt však súd vyslovil až za štyri roky, v roku 2011, keď už bolo takto vyvlastnených viac než tisíc nehnuteľností, čo dopomohlo k príprave výstavby úsekov diaľnic D1, D2 či D3.

Súvisiace články

Aktuálne správy