Nový raj milionárov: Bohatstvo zo Švajčiarska sa presúva do Singapuru

, patria;lad foto:TASR;SITA

Nejde o žiadnu novinku, vďaka miernemu daňovému režimu patrí Singapur už dávno medzi preferované raje milionárov. Podľa správy od konzultantskej spoločnosti WealthInsight je ázijský miništát na najlepšej ceste predbehnúť Švajčiarsko a stať sa najväčším úložiskom bohatstva na svete.

Atraktivita Európy pre bohatú klientelu stráca lesk. Podľa analytikov je Singapur v kategórii správy majetku najrýchlejšie rastúcou destináciou. Zatiaľ čo v roku 2000 boli na ostrove uložené aktíva v hodnote 50 mld. USD, dnes majú tamojší bankári na starosti už 550 mld. USD. Zhruba 450 mld. USD pochádza zo zahraničia.

Dnes je zatiaľ pozícia Švajčiarska neotrasiteľná. Jednotka na trhu spravuje majetok v hodnote 2,8 bilióna USD, z čoho 2,1 bilióna USD pochádza zo zahraničia. Na celkovom trhu uloženého bohatstva, ktorý sa odhaduje na 8,15 bilióna USD, má podiel 34 percent. Spoločnosť WealthInsight však odhaduje, že do roku 2020 by Švajčiari o svoje prvenstvo mohli prísť. Objem hotovosti, akcií, dlhopisov a ďalších aktív pod správou tamojších bánk by do tej doby mohol klesnúť pod 2 bilióny USD, naopak u singapurských správcov by mohol za rovnaký čas narásť štvornásobne.

„Švajčiarsky model správy bohatstva je pod silným tlakom. Povesť daňových rajov bola v posledných štyroch rokoch ťažko naštrbená a rozvinuté ekonomiky zvyšujú dohľad nad cezhraničnými bankovými operáciami,“ uvádza sa v správe WealthInsight. Séria škandálov ohľadom daňových únikov vyústila do tlaku Európskej únie a Spojených štátov na prelomenie, či odkrytie bankového tajomstva. Navyše bohatstvo sa bude v rastúcej miere tvoriť a koncentrovať v Ázii. Singapur sa tak stane prirodzeným cieľom pre bohatú klientelu z Indie, Číny či Indonézie.

"Povinnosť absolútneho mlčania" o klientoch je súčasťou švajčiarskeho práva od roku 1934. Lenže hospodársky úpadok, dlhová kríza a prázdne štátne pokladnice upriamili pozornosť vlád v rozvinutých ekonomikách čím ďalej tým viac na tých, čo sa snažia plateniu daní stoj čo stoj vyhnúť.

Najväčšia rana zasiahla Švajčiarov tento rok, keď Otto Bruderer, manažér najstaršej švajčiarskej banky Wegelin & Co., sa americkému súdu priznal, že banka umožňovala bohatým americkým klientom vyhýbať sa plateniu daní s tým, že je to bežná prax. Banku nakoniec zavreli a niekoľko týždňov na to boli k zmene štruktúry donútené ďalšie dve súkromné finančné inštitúcie Lombard Odier a Pictet. Po dvoch stáročiach sa vzdali výsadného postavenia a budú fungovať ako bežné banky, i keď svoje hospodárske výsledky publikovať nemusia.

Švajčiarska vláda bola donútená súhlasiť s poskytovaním informácii cudzím vládam o daňových únikoch, inak by sa dostala na čiernu listinu OECD. V krajine sa kvôli tomu rozprúdili veľké spory. Niektorí bankári, akademici i politici zo stredu a ľavice si myslia, že je potrebné sa poddať a vzdať sa mlčanlivosti. Pragmatici vrátane veľkých bánk ako UBS a Credit Suisse argumentujú, že nemajú na výber a prežijú, len ak poskytnú požadované informácie a zavrú účty tým, ktorí sa nebudú chcieť úradne odhaliť.

A zatiaľ čo švajčiarski bankári bojujú na niekoľkých frontoch naraz, Singapur otvára svoju náruč všetkým novým milionárom a miliardárom. Najväčšiu pozornosť si zaslúžili čínski klienti, na celkových aktívach singapurských finančných inštitúcií sa podieľajú viac než polovicou.

Súvisiace články

Aktuálne správy