Chorvátsko vstupuje do EÚ: Čo sa zmení pre Slovenských dovolenkárov!

Prvého júla vstupuje Chorvátsko do EÚ a tým sa zjednodušia podmienky pre dlhšie pobyty, zjednoduší sa cestovné poistenie a tým aj ošetrenie v štátnych nemocniciach v prípade úrazu alebo choroby. Ďalšou oblasťou je vyžadovaná hotovosť na pobyt v Chorvátsku, ktorá už bude bezpredmetná.

Do Chorvátska je už aj v súčasnosti možné cestovať na identifikačnú kartu občana Slovenskej republiky. „Doterajšie obmedzenia neboli pre bežného turistu významné a teda budú prakticky nepostrehnuteľné,“ myslí si Juraj Vitko, riaditeľ  CK TIP travel. Ceny tovarov a služieb podľa neho vstup Chorvátska do EÚ neovplyvní.

Doteraz platil limit pre turistický pobyt v Chorvátsku 90 dní. Po jeho vyčerpaní mohol cudzinec na územie Chorvátska opätovne vstúpiť až po uplynutí 6 mesiacov od jeho prvého vstupu do krajiny. Táto zmena sa väčšiny turistov zo Slovenska nijak nedotkne, pretože pri mori trávi zhruba dva-tri týždne.

V minulosti vás mohla hraničná polícia vyzvať, aby ste preukázali, že máte dostatočné finančné prostriedky na pobyt v Chorvátsku. Potrebných 100, resp. 50 Eur na osobu a deň, podľa toho či ste cestovali individuálne, alebo organizovanie, už nikoho nezaujímali od momentu, keď sme na územie Chorvátska začali vstupovať na základe identifikačného preukazu ako občania EÚ.

Vstup do schengenskej zóny bez hraničných kontrol ale nie je formálne spojený so vstupom do EÚ. Chorváti ešte budú musieť preukázať dobrý manažment vonkajších hraníc a vízový systém v súlade s európskymi a schengenskými požiadavkami. „Chorvátsko sa tento rok nestane súčasťou bezhraničného schengenského priestoru a teda hraničné prechody zostanú v plnej prevádzke. Očakávať však možno rýchlejšie kontroly,“ tvrdí Vitko. 

Ďalšou zmenou je poskytovanie zdravotného poistenia. Medzi Chorvátskom a Slovenskom nebola uzatvorená zmluva o používaní Európskeho preukazu zdravotného poistenia, preto si Slováci uzatvárali cestovné poistenie, ktoré sa ako jediné považovalo za doklad o zdravotnom poistení v Chorvátskej republike. Cestovné poistenie budeme aj naďalej odporúčať, keďže  v rámci EÚ je za istých podmienok poskytované iba nevyhnutné ošetrenie,“ dodal Vitko.

Dovoz do Chorvátska

Jedna osoba z členskej krajiny EÚ môže do Chorvátskej republiky doviezť:
• do 10 kg mäsa a mlieka a mäsových a mliečnych výrobkov vrátane potravy pre psov, ktorá obsahuje mäso alebo mlieko
• do 20 kg rybacích výrobkov, resp. jednu rybu – podľa toho, čo je ťažšie,
• do 10 kg ostatných výrobkov ako sú med, živé ustrice, živé slávky, slimáky a pod.
• do 10 kg stravy pre dojčatá a stravy pre osobitné potreby a špeciálnej stravy pre domácich miláčikov
• 125 g na osobu výrobkov z chránených druhov, ako je napr. kaviár

Popri tom sú cestujúci oslobodení od platenia cla i na nasledujúci tovar:

• 200 cigariet alebo 100 cigarillos alebo 50 cigár alebo 250 gramov tabaku,
• 1 liter destilátu alebo liehoviny,
• 2 litre likéru alebo dezertného alebo šumivého vína,
• 2 litre stolového vína,
• parfum do 50 gramov,
• 250 ml toaletnej vody,
• lieky a zdravotnícke výrobky v množstve zodpovedajúcom osobným potrebám cestujúceho,
• homeopatické výrobky (jedno balenie).
Cestujúci mladší ako 17 rokov nie sú oslobodení od platenia cla za tabakové a alkoholické výrobky.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy