Osem skutočných vecí, ktoré si kúpite za virtuálne peniaze

To čo robí peniaze peniazmi je ich hodnota a záruky. Bitcoin ale žiadnu garanciu nemá a táto virtuálna mena je len na toľko spoľahlivá, ako spoľahliví sú jej používatelia. Divoké výkyvy jej kurzu zatiaľ nepotvrdzujú, že by šlo o obzvlášť silnú menu a užívatelia po nej siahajú hlavne zo zvedavosti, pre rôzne špekulácie, alebo kvôli ideológii. Čo si za takéto peniaze v skutočnosti kúpite?

Pizza
Menu bitcoin  vymysleli ajťáci. A čím sa živia ajťáci? Samozrejme fastfoodom  pizzou. Na základe dohody Pizzaforcoins.com majú spoluprácu zatiaľ tri reťazce v štátoch. Pizza Hut, Dominos a Papa John. Princíp je veľmi jednoduchý. Aktuálny kurz bitcoinu voči doláru znížia o 50 centov a odrátajú manipulačný poplatok vo výške 0,02 bitcoinu čo pri kurze napríklad 200 dolárov za bitcoin vôbec nie je málo. Nie vždy sa preto oplatí objednávať si pizzu za bitcoiny.

Športiaky a domy
Na začiatku apríla sa objavila správa, že istý Texasan predal svoje športové Porsche Cayman S za 300 bitcoinov. Napriek tomu, že to mnojhí považovali za prvoaprílový žart, v ten deň po prepočte bitcoinu na doláre dostal za auto 39 000 USD. Následne niekoľko dní po predaji sa kurz dostal na úroveň 300 bitcoinov za viac než  70 000 dolárov, potom prišiel veľký krach, keď 10. apríla za rovnakých 300 zodpovedalo 24 000 dolárov. Ak ste v tomto období v správnom čase zamenili vaše bitcoiny, stali ste sa pravdepodobne najväčším doterajším víťazom bitcoin rulety na svete. Alebo naopak, najväčším lúzrom. Z tohto pohľadu je Kanaďan, ktorý aktuálne predáva svoj dom za bitcoiny ešte väčším hazardným hráčom než vy.

Zbrane a drogy
Bitcoiny ako „nevystopovateľná“ mena sa ujala predovšetkým na čiernom trhu. Najtemnejšou stránkou webu je slávny Silk Road, kde okrem liekov kúpite za bitcoiny aj zbrane, drogy a falošné doklady. Zástancovia bitcoinov sa zatiaľ márne pokúšajú očistiť menu od prepojenia na podsvetie. Tvrdia, že ide len o médium a najskôr je potrebné odstrániť zdroj nelegálneho obchodu. Ani nôž nebol zakázaný kvôli tomu, že ním zabili človeka.

Hlasy pre politikov
Americkí liberáli v minuloročnej predvolebnej prezidentskej kampani oznámili, že sú pripravení prijať finančné dary na podporu svojho kandidáta aj vo virtuálnej mene. Po niekoľkých týždňoch tento krok nasledovali aj v Kanade. Bitcoiny krásne zapadajú do princípov individuálneho anarchizmu o ktorý sa opierajú myšlienky liberálov pri pokusoch znížiť úlohu štátu na minimum. Na čo presne tieto dary politické subjekty minuli známe nie je.  

Zlato
Vývoj platobných prostriedkov zaznamenal  postupný prerod zo zlata na papier, z papiera na platobnú kartu a z platobnej karty na bitcoiny. A čo nakúpia za svoje bitcoiny tí čo chcú investovať? Aby sa kruh uzavrel tak opäť zlato. Na Coinabul.com kúpite zlaté prúty s 99,9 percentnou čistotou, za jeden bitcoin dostanete v závislosti od kurzu 0,9 až 1,3 gramu. Alebo si vyberte z ponuky zlatých mincí, napríklad tie z Južnej Afriky majú jednu desatinu unce zlata a idú po 2,3 bitcoinu.

Hotelová izba
Kalifornský člen americkej siete motelov nesúce meno Howard Johnson ešte v roku 2011 oznámil, že okrem dolárov akceptuje aj platbu bitcoinmi. Od tej doby sa rad hotelov a reštaurácií rozšíril natoľko, že si na stránke bitcoin.travel dokážete naplánovať celú dovolenku výhradne na miestach, kde nebudete potrebovať inú menu ako bitcoiny. Možno vás prekvapí informácia, že aj v Bratislave si za virtuálnu menu dokážete kúpiť občerstvenie. Kde inde ako u hackerov.

Autogram
Ide vlastne o mutáciu aukčného portálu, kde sa za bitcoiny ponúkajú nielen autogramy, ale aj mp3 prehrávače, elektronické cigarety, oblečenie, ale hlavne veci ohľadne počítačov. Ponuka je v skutku široká, ide o klasickú elektronickú verziu blšieho trhu. Môžete zjednávať, ponúkať, predávať, pri tom z každej úspešnej operácie si stránka necháva 1,9 percenta. Medzi položkami nájdeme aj skutočné meny, draží sa napríklad aj britská libra či poľský zlotý.

Skutočné peniaze
Až 80 percent objemu bitcoinov sa zobchoduje na japonskej burze Mt. Gox. Ide o skutočnú lahôdku, ktorej kurz dokáže počas niekoľko hodín padnúť na polovicu, alebo poskočiť na dvojnásobok. Ruská ruleta pre špekulantov. Nikto na svete nemá predstavu o tom, či zajtra padne na nulu, alebo naopak poskočí na 500 dolárov. Nič nie je isté, ale tí, čo sa dali na bitcoin baníctvo pred dvoma rokmi len tak zo zvedavosti, najlepšie urobia ak svoje virtuálne peniaze teraz zamenia. Ale možno urobia lepšie ak ešte počkajú. Alebo sa na všetko vykašľú a všetko svoje virtuálne bohatstvo prepijú v prvom newyorkskom bitcoin-pube.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy