Záujem o digitálnu menu rastie, jej kurz skáče hore dolu

V stredu sa virtuálna mena Bitcoin vyšplhala na nevídanú pozíciu. Už sa hovorilo aj o o najlepšom možnom investovaní, no nakoniec bublina spľasla. Za tri dni padla mena na štvrtinu.

Počas ostatných dní sme boli svedkami obrovského šialenstva, ktoré sa  po (reálnom) svete prehnalo vďaka najslávnejšej virtuálnej mene Bitcoin. Najskôr nárast na dvojnásobok, neskôr pád na štvrtinu. Prepadu nedokázali zabrániť ani prestávkou v obchodovaní na trhu, po 12 hodinovej pauze v Mt Gox pokles pokračoval. Po stredajšom maxime 266 dolárov sa vo štvrtok cena pohybovala okolo 65 dolárov.

Najznámejšia burza s Bitcoinmi Mt. Gox bola nútená pozastaviť obchodovanie z dôvodu, že na akciový trh vstúpilo priveľa záujemcov, čo spomalilo platformu. Predaj za vyše 260 dolárov vyvolal takmer paniku. Podľa vyhlásenia Mt Gox netreba za výpadkom hľadať hackerský útok, to len spoločnosť sa stala obeťou vlastného úspechu. Nech už je to akokoľvek, za jediný deň obchodovania sa obrat strojnásobil. Navyše prudko narástol aj počet nových účtov, kým v marci ich bolo založených celkom 60 000, v apríli to už bolo denne asi 20 000.

Čo hľadať za označením Bitcoin

Bitcoin (BTC) je digitálna mena, ktorá je založená na virtuálnom spojení peer-to-peer. Platba touto menou je umožnená cez šifrované online platobné kanály, mnoho e-shopov a obchodníkov ju už akceptuje. Kúpiť si za ne môžete napríklad ponožky zo srsti alpaky. Znie to možno humorne, no práve tie boli medzi prvými výrobkami ktoré sa dali kúpiť za Bitcoiny a tak sa v bitcoin komunite stali legendou. Samozrejme svoje "mince" môžete utratiť aj za počítačové komponenty, či za pivo uvarené mníchmi  v kláštore. Menšie platby akceptuje aj PayPal, no existujú aj zmenárne, kde za virtuálne peniaze dostanete inú menu. Používateľ Bitcoinu je súčasťou decentralizovanej siete, ktorá sa stará o bezpečné prevody a predvídateľnú tvorbu nových peňazí — digitálnych tokenov bitcoin.  Transakcie sú bez zásahu centrálnych bánk, cez priame spojenie užívateľov, preto platby dokážete zrealizovať za nízke alebo nulové poplatky.

Minulý mesiac bolo zaznamenaných denne 70 000 transakcií Bitcoinmi. Postupne sa mena zo sveta internetu dostáva do bežného života, čoho dôkazom je aj razenie skutočných mincí, čo sa dá považovať rozhodne za pozoruhodný prielom.
 

Dôležití baníci

Základným stavebným kameňom siete je reťaz za sebou nasledujúcich blokov, z ktorých každý obsahuje a potvrdzuje transakcie uskutočnené od nájdenia predošlého bloku a k tomu kontrolnú sumu samotného predošlého bloku. Tieto bloky vznikajú vďaka výpočtovej sile hardveru  dobrovoľníkov po celom svete, nazývajú sa Bitcoin baníci. Baníci zbierajú transakcie šíriace sa po sieti a vykonávajú nad nimi zložité matematické operácie. Keď výsledok zodpovedá vopred stanoveným pravidlám, je uznaný ako validný blok ostatnými klientmi na sieti. Takto overené transakcie sú považované za konečné. Čím hlbšie je transakcia v reťazi blokov, tým je dôveryhodnejšia. Štandardne sa za overenú považuje transakcia, od ktorej uskutočnenia sa našlo 6 blokov.
Zdá sa vám to komplikované?  Ak chcete vidieť o systéme viac, nemusíte byť technicky zdatní, veď virtuálna mena nie je stvorená výhradne pre programátorov alebo odborníkov v oblasti IT.

Priveľké riziko

Kurz Bitcoinu ovplyvňujú predovšetkým špekulácie na malých burzách. Najvýznamnejšou z nich je už spomínaná Tokio Mt Gox, ktorá tvrdí, že spravuje 80 percent obratu meny. Európska centrálna banka v minulom roku, na základe štúdie o efekte virtuálnych mien ako napríklad Bitcoin, varuje, že tieto meny môžu vytvárať neistotu, ktorá sa pretaví do poklesu dôvery v centrálne banky. Rovnako uvádza, že užívatelia sú vystavení vysokým rizikám. Kľúčovou otázkou je podľa ECB nedostatočná regulácia, preto klientom hrozí riziko v prípade úveru, likvidity aj právnych záležitostí. Virtuálne meny sú všeobecne príliš malé na to, aby mali finančnú stabilitu a nejasné právne postavenie nabáda rôznych podvodníkov na pranie špinavých peňazí. Bitcoiny nie sú ničím kryté a neexistuje ani žiadna ochrana investícií, len prísľub, že „výroba“ nových Bitcoinov skončí v momente, keď ich bude v obehu 21 000 000.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy