Briti po 12 rokoch menia finančný dohľad, zrušia FSA

, ČTK;lad

Veľká Británia zaviedla nový systém finančného dohľadu, ktorý tvoria dvaja celkom noví regulátori. Nahradia tak doterajší systém, v ktorom figuroval iba jediný regulačný úrad. Ten sa stal terčom kritiky za to, že sa zdiskreditoval a nedokázal zabrániť kríze finančného sektoru, ani ochrániť klientov bánk.

Odborníci ale upozorňujú, že nový dohľad preukáže svoje kvality až počas nasledujúcej konjunktúry, keď  bude nutné zabrániť vzniku ďalších takzvaných cenových bublín.

Reforma ruší 12 rokov fungujúci Úrad pre finančné služby (FSA). Práve tomu sa v krajine dáva za vinu, že neodvrátil kolaps finančného systému z roku 2008. Nezabránil údajne ani tomu, aby sa klienti bánk nestali terčom klamlivých predajných praktík, napríklad pri ponuke úverov. Výsledkom bolo, že poškodení podali žiadosť o náhradu škody vo výške miliardy libier.

Úrad FSA po novom nahradili dve nové inštitúcie, ktoré dnes formálne spustili svoju činnosť. Jedna sa volá Finančný regulačný úrad (PRA; Prudential Regulation Authority) a jej cieľom je obmedzovať riziko. Druhým je Úrad pre finančnú etiku (FCA; Financial Conduct Authority), ktorého úlohou je chrániť bankových klientov a zamerať sa na ich priority.

"Zmeny, ktoré dnes vstupujú do platnosti sú začiatkom prestavenia systému finančnej regulácie v našej krajine," oznámil britský minister financií George Osborne. "Predstavujú zásadnú zmenu v tom, ako budú finančné služby upravené v budúcnosti," dodal.

PRA je súčasťou Bank of England. Očakáva sa od nej, že zaistí, aby banky, poisťovne a stavebné sporiteľne udržiavali dostatok kapitálu, dodržiavali pravidlá obmedzujúce výšku vyplácaných prémií a aby sami sledovali finančné riziká.

Úrad FCA, ktorý je samostatným subjektom a sídli v budove dosluhujúcej FSA, bude dohliadať na správanie sa všetkých finančných inštitúcií a postihovať ich previnenia s väčšími právomocami a vyššími pokutami.

Veľká Británia bola nútená napumpovať desiatky miliárd libier do finančných ústavov Royal Bank of Scotland a Lloyds, aby ich udržala nad vodou v rokoch 2007 až 2009, v čase keď kulminovala finančná kríza. Táto pomoc značne pobúrila verejnosť a spôsobila, že sa začali ozývať výzvy k reforme.

Okrem dvoch nových inštitúcií sa počíta s väčšou aktivitou výboru pre bankovníctvo, ktoré patrí pod Bank of England. Výbor má nastavovať smery dohľadu a zaoberať sa rizikami ohrozujúcimi stabilitu systému, ako sú práve cenové bubliny, napríklad v oblasti realít.

Súvisiace články

Aktuálne správy