ZPS nesúhlasí so spôsobom dohody vlády s U. S. Steel

Združenie zároveň upozorňuje, že poplatky súvisiace s nákupom elektriny, ktoré vyplývajú "z nezmyselne nastavenej legislatívy", závažným spôsobom zaťažujú nielen U.S. Steel Košice, ale tiež všetky ostatné podniky a domácnosti na Slovensku.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS) nesúhlasí so spôsobom, akým sa vláda rozhodla uspokojiť požiadavky spoločnosti U. S. Steel a de facto za peniaze občanov a ostatných podnikov pôsobiacich na Slovensku si kúpiť rozhodnutie jej majiteľov o ich zotrvaní na Slovensku. Píše sa v stanovisku, ktoré TASR poskytlo ZPS.

Podnikatelia dlhodobo kritizujú alarmujúci stav, keď vláda cez energetickú legislatívu núti spotrebiteľov – podniky i domácnosti – skladať sa na podporu obnoviteľných zdrojov energie či baníctva, každý rok sumou presahujúcou 500 miliónov eur, pričom dohoda vlády s U.S. Steelom túto sumu zvýši o ďalších 15 miliónov eur.

Podľa prezidenta ZPS Jána Oravca objem podpory každoročne rastie aj o nové zdroje na výrobu elektriny, ktoré ju získavajú na základe súčasnej legislatívy, na čo dopláca slovenský priemysel a slovenské malé a stredné podniky v podobe vysokých cien energií a zhoršovania medzinárodnej konkurencieschopnosti. Stimuly, ktoré sa vláda zaviazala poskytnúť spoločnosti U.S. Steel Košice, túto situáciu ešte viac zhoršujú.

ZPS preto vyzýva vládu k okamžitému zastaveniu na efekt vypočítaných podporných balíkov pre konkrétne firmy a k okamžitému zastaveniu podpory poskytovanej pre ďalšie nové zdroje. ZPS vyzýva vládu, aby namiesto nepredvídateľných zmien zákonov a dotačných schém podľa potrieb jednotlivých firiem vytvorila priestor na serióznu debatu o tom, ako chce Slovensko obnoviť svoju konkurencieschopnosť aj v oblasti energetiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy