Občania chcú záruky, že zákon sa pre ťažbu zlata v Detve meniť nebude

Banská Bystrica 22. marca (TASR) - Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka má v dohľadnom čase iniciovať stretnutie s ministrom hospodárstva kvôli ťažbe zlata pri Detve.

Banská Bystrica 22. marca (TASR) – Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka má v dohľadnom čase iniciovať stretnutie s ministrom hospodárstva kvôli ťažbe zlata pri Detve. Na rokovaní sa majú deklarovať názory všetkých zainteresovaných strán na prípadnú ťažbu vzácneho kovu na Podpoľaní.
Vyplynulo to z dnešného stretnutia zástupcov dotknutých miest a obcí, firiem a OZ Podpoľanie nad zlato s ministrom životného prostredia Petrom Žigom v Banskej Bystrici.
„Ak ťažbu celý región nechce, tak je to potom vážna vec,“ uviedol po stretnutí Maňka. Mali by to vedieť aj zamestnanci banských úradov, ktorí vydávajú k ťažbe dôležité rozhodnutia. A tí spadajú práve pod rezort hospodárstva.
Odporcovia ťažby totiž chcú, aby sa súčasná legislatíva, ktorá umožňuje vstup občianskych združení a samospráv do procesu „nedopatrením“ nezmenila, čo by znamenalo, že ľudia v okolí dobývacieho priestoru by nemali právo brániť ťažbe.
BBSK navyše nesúhlasí ani s kyanidovým spôsobom ťažby zlata a v najbližších mesiacoch chce iniciovať takéto uznesenie aj na zastupiteľstve.
Názor všetkých, ktorí sú proti ťažbe, podporuje aj minister Žiga. „My máme v zákone ošetrené, že ak ľudia z regiónu chcú ísť iným smerom, napríklad podporou cestovného ruchu, alebo vytváraním nových pracovných miest v strojárstve, aby sa mohli rozhodnúť, aby mohli povedať nie ťažbe zlata. Takže určite aj snahou vlády bude podporiť týchto ľudí,“ uviedol.
Spokojnosť po rokovaní vyjadril aj zástupca OZ Podpoľanie nad zlato Roman Podhradský. „Nám postačí len to, že sa obvodný banský úrad začne správať tak, ako sa má. Keď bude počúvať hlas ľudí, hlas samospráv a zastaví konanie o dobývacom priestore,“ uviedol. „Dobývací priestor je kľúč a to vedia všetci, investori aj my,“ dodal.
Ako pripomenul, OZ Podpoľanie nad zlato sa po nedávnom rozhodnutí Najvyššieho súdu SR stalo opäť právoplatnými účastníkmi posudzovacieho procesu. Môže teda napadnúť všetky doteraz vydané rozhodnutia.
Obvodný banský úrad v B. Bystrici vydal koncom uplynulého roku rozhodnutie o určení dobývacieho priestoru v lokalite Biely Vrch pri Detve pre spoločnosť EMED Slovakia. Obyvatelia regiónu, ktorých sa pod petíciu proti ťažbe podpísalo viac ako 11.000 to však považovali za bezprecedentný prejav arogancie štátnych úradníkov.
V lokalite Biely Vrch pri Detve sa podľa výpočtov geológov nachádza asi 25 ton zlata. Ťažba by sa v ideálnom prípade mohla začať v roku 2015. Banská spoločnosť EMED počíta, že projekt by zamestnal asi 200 až 250 ľudí na priamo a ďalších asi 500 prostredníctvom subdodávateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy