Na Slovensku by mohla vyrásť štvrtá automobilka

Slovensko bojuje o investíciu nemeckej automobilky BMW s viacerými krajinami ako Maďarsko, Česko, Slovinsko a Chorvátsko.

Na Slovensko možno príde štvrtá automobilka. Ako v stredu informoval denník Hospodárske noviny, závod by tu mohol postaviť nemecký výrobca luxusných áut BMW. "Jednoznačne budeme potrebovať viac výrobných kapacít a jednu z tovární chceme postaviť aj vo východnej Európe," uviedol člen predstavenstva BMW Ian Robertson s tým, že Slovensko je už v hre.

 

 

"Áno, registrujeme tento záujem," potvrdil možnosť výstavby štvrtej automobilky hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič. Hoci zatiaľ Robertson spresňovať výšku investície nechcel, podľa Hospodárskych novín by sa mohla pohybovať okolo jednej miliardy eur. BMW by tu mohlo vytvoriť tisícky pracovných miest. Jurikovič nespresnil, s akou investičnou pomocou by automobilka mohla počítať.

BMW však zatiaľ o presnej lokalite nerozhodla. Slovensko bojuje o investíciu s viacerými krajinami ako Maďarsko, Česko, Slovinsko a Chorvátsko. V prípade Slovenska by pripadal do úvahy hlavne východ krajiny. Podľa Hospodárskych novín by mohol závod vyrásť pri Prešove alebo v Kechneci pri Košiciach. V blízkosti týchto lokalít je už teraz niekoľko subdodávateľov BMW. Ide napríklad o košický Howe, trebišovský Electroconnect alebo kechnecký Getrag Ford.

Súvisiace články

Aktuálne správy