Pre niektoré mestá na Zemplíne je typická obmedzená ponuka bytov

Michalovce 16. marca (TASR) – Oživenie trhu s nehnuteľnosťami zaznamenali v posledných rokoch realitné kancelárie na území Zemplína. Dopyt po určitých druhoch bytov však v niektorých mestách prevyšuje ich ponuku. Týka sa to napríklad trojizbových, ale i nadštandardných bytov väčšej rozlohy.
„Trh s nehnuteľnosťami na Zemplíne je stabilný. Ceny bytov v porovnaní s rokom 2010 sú v súčasnosti mierne vyššie, v priemere o 1000 až 3000 eur, a to v závislosti od lokality, rozlohy bytu a uskutočnenej rekonštrukcie,“ informovala TASR Vladimíra Zamborová zo spoločnosti Z GROUP. Zdôraznila však, že ešte stále nedosahujú úroveň z predkrízového obdobia.
Trh s realitami zaznamenal v spomínanej časti Slovenska podľa Zamborovej slov v posledných rokoch oživenie, čo súvisí aj s aktivitami bankového sektora. „Znovu môžeme badať, že úrokové sadzby sú pre klientov zaujímavejšie a aktuálne vo všetkých bankách prebiehajú hypotekárne kampane s rôznymi benefitmi.“ Finančné domy sú zároveň ochotné schvaľovať hypotéky, napríklad až do výšky 90 % z hodnoty zakladaných nehnuteľností, čo pred niekoľkými rokmi nerobili.
Vzťah dopytu a ponuky nehnuteľností na Zemplíne nie je vo všetkých mestách rovnaký. Ponuka a dopyt v oblasti štandardných trojizbových bytov sú napríklad v Michalovciach relatívne vyrovnané, platí pravidlo – kto hľadá, nájde. V okresoch Humenné a Vranov nad Topľou je, naopak, ponuka obmedzená, nakoľko sa tam okrem nájomných bytov mesta, komerčná výstavba nových bytov dlhodobo nerealizovala.
Prípady, keď dopyt prevyšuje ponuku, sa týkajú nielen klasických, ale i nadštandardných bytov veľkej rozlohy, ktorých je vo Vranovskom a Humenskom okrese veľmi málo. Vťahuje sa to aj na malometrážne byty, o ktoré majú záujem starší ovdovení, rozvedení, ako aj mladí ľudia.
Bez výrazných cenových výkyvov sa v posledných rokoch predávajú podľa Zamborovej na Zemplíne pozemky a rodinné domy. Realitné kancelárie evidujú v súčasnosti zvýšený dopyt po novostavbách alebo domoch, ktoré prešli výraznou rekonštrukciou. Aj v tomto prípade sa však záujem kupujúcich odvíja od toho, či sa nachádzajú v mestách alebo na dedinách, aká je v ich susedstve občianska vybavenosť alebo skladba obyvateľstva.
Realitný biznis na Zemplíne je podobne, ako aj v iných regiónoch Slovenska, spätý aj so sprostredkovávaním prenájmu nehnuteľností. „Prenájmy dopytujú mladí ľudia, manažéri firiem, rodiny s deťmi, ale i staršia generácia. Dôvody sú rôzne. Ide napríklad o dočasné bývanie z dôvodu dochádzania do práce, nedostupnosť prostriedkov na obstaranie vlastného bývania,“ ozrejmila Zamborová s tým, že mnohí pracujúci sú v tejto súvislosti odkázaní na prenájom, pretože svoje príjmy nevedia bankám relevantne preukázať, alebo majú záznam o zlej platobnej disciplíne z predošlých úverových vzťahov.

Súvisiace články

Aktuálne správy