Slovensko má najvyšší dlh vo svojej histórii, viac než 7000 eur na jedného obyvateľa

, INESS

BRATISLAVA - Dlh Slovenska podľa Eurostatu prvý krát od vzniku samostatnej republiky prekonal hranicu 50% HDP v roku 2000. Odvtedy v pomere k HDP neustále klesal až k hranici 28% v roku 2008. Potom prišla kríza.

Podľa Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz presiahne verejný dlh v tomto roku 40 miliárd eur. Ešte pred piatimi rokmi pritom dosahoval len polovicu tejto sumy. Počítadlo na cenaštátu.sk už presiahlo hranicu 7 000 eur na jedného obyvateľa. Ešte zaujímavejšie číslo získame, ak dlh rozpočítame len na pracujúcich. Už je to vyše 16 000 eur na jedného. Na čo najrýchlejšie splatenie dlhu by teda musel každý pracujúci Slovák celú svoju superhrubú mzdu (teda mzdu vrátane odvodov zamestnávateľa) odvádzať 15 mesiacov výhradne na tento účel.

Podľa Ministerstva financií SR dosiahol dlh svoje historické maximum v pomere k HDP v minulom roku (52,1%). Aj keď v ďalších rokoch má rásť o čosi pomalšie, budeme sa pohybovať čoraz bližšie k dočasnej ústavnej hranici dlhovej brzdy 60% HDP. Podľa výpočtov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť by sme so súčasným nastavením verejných výdavkov a príjmov mali v roku 2017 dokonca 60% ústavnú hranicu prekonať. Rok 2017 je pritom posledným rokom, v ktorom platí dlhová brzda na úrovni 60% HDP. Táto sa má podľa ústavného zákona postupne znižovať na úroveň 50% HDP v roku 2027.

Analytici INESS hovoria, že uvádzať dlh v pomere k HDP nie je celkom korektné. Hrubý domáci produkt nie je konštantný, ale mení sa v čase. Dlh teda v minulom desaťročí klesal relatívne k prudko rastúcemu HDP, čoho sme boli svedkami pri hospodárskom boome po vstupe do EÚ. V absolútnom vyjadrení (teda v eurách) bol ale dlh v roku 2008 (keď dosiahol veľkosť 28% HDP) stále vyšší ako v roku 2000 (keď presahoval 50% HDP).

Dlh na úrovni 50% HDP preto treba uviesť do kontextu. Podľa INESS je realita taká, že celkový dlh SR v tomto roku dosiahne takmer 150% našich daňovo-odvodových príjmov. To znamená, že na jeho uhradenie by všetky firmy aj pracujúci museli platiť dane a odvody rok a pol tak ako doteraz bez toho, aby štát poskytol akúkoľvek službu – teda žiadne dôchodky, žiadne diaľnice, žiadne zdravotníctvo, žiadne školstvo…

 

Súvisiace články

Aktuálne správy