Nový zákon o puncovníctve by mal povoliť predaj 9-karátového zlata

Nový zákon o puncovníctve, ktorý Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predložilo do parlamentu, by mal umožniť predaj 9-karátového zlata.

Bratislava 4. marca (TASR) – Nový zákon o puncovníctve, ktorý Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predložilo do parlamentu, by mal umožniť predaj 9-karátového zlata. Uviedol to dnes na tlačovej besede šéf MH SR Tomáš Malatinský (nominant Smer–SD) konanej v rámci historicky prvého Dňa otvorených dverí na Puncovom úrade (PÚ) SR, kedy si občania – nepodnikatelia môžu na pracoviskách PÚ SR v Bratislave, Trenčíne, Košiciach a Leviciach od 8.00 h do 15.30 h dať bezplatne vyskúšať jeden kus výrobku z drahého kovu.
"Cieľom nového zákona je zlepšiť súčasný stav na základe poznatkov z praxe, zjednodušiť našu a európsku legislatívu. Jedným z jeho prínosov by malo byť aj povolenie predaja 9-karátového zlata, lepšia identifikácia voľných drahých kameňov, čo predpokladáme, že zvýši podnikateľské a hlavne obchodné aktivity s týmito komoditami," informoval ďalej Malatinský v Bratislave pri príležitosti 20. výročia založenia PÚ SR.
"Dôvodom, prečo sa 9-karátové zlato uvádza na trh je skutočnosť, že cena zlata sa za posledné obdobie výrazne zvýšila. Za posledných 5 rokov narástla cena zlata 4,5-krát a striebra 6,5-násobne. Očakávame teda, že ceny šperkov by mohli klesnúť o približne 30 %," zdôvodnila zmeny riaditeľka PÚ SR Alena Longauerová.
Podotkla zároveň, že 9-karátové zlato bude mať tzv. rýdzostné číslo 375/1000. "Je potrebné povedať, že doteraz na trhu máme 14-karátové zlato, v ktorom je podiel zlata 585/1000. To znamená, že ak porovnávame obe čísla, tak podiel drahého kovu v 9-karátovom zlate sa zníži o približne 35 %," spresnila.
Zo obdobie svojej 20-ročnej existencie Puncový úrad SR podľa Longauerovej opuncoval 15,5 milióna kusov zlatého tovaru, čo bolo 38,9 tony zlata a 9,3 milióna kusov strieborného tovaru, čo bolo 64,8 tony striebra. "Rukami približne 12 pracovníkov – punciarov tak prešlo za 20 rokov činnosti puncového úradu približne 104 ton drahých kovov – zlata a striebra," doplnila šéfka PÚ SR.
Poslaním Puncového úradu SR ako orgánu štátnej správy na úseku puncovníctva a skúšania drahých kovov, je chrániť oprávnené záujmy občanov, výrobcov a obchodníkov s drahými kovmi. Zriadený bol zákonom číslo 125 z roku 1993. Úrad je členom Medzinárodnej asociácie puncových úradov (International Association of Assay Offices) a členom Dohovoru pre skúšanie a označovanie tovaru z drahých kovov.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy