Sankcie prehĺbia nedostatok lekárov, tvrdí šéf LOZ

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO: Sankcie prehĺbia nedostatok lekárov, tvrdí šéf LOZ“, rozšírená o vyjadrenie analytika INEKO Dušana Zachara v štvrtom odseku

BRATISLAVA 17. januára (SITA) – Trestnoprávna zodpovednosť zdravotníkov, ktorí odmietnu počas krízového stavu nastúpiť do služby, nič nerieši a prinesie len negatívne emócie. Myslí si to predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. „Ak by mal platiť takýto kriminalizačný zákon, tak zvážim, či budem do práce chodiť v bielom plášti alebo v pásikovanom,“ povedal na margo návrhu ministerstva zdravotníctva Visolajský. Takýto represívny návrh bude mať podľa neho za následok len prehĺbenie nedostatku lekárov. „Ten zákon je adresovaný pre tých chudákov lekárov, ktorí zostali a chcú pracovať na Slovensku. A ešte aj tých ideme nejako kriminalizovať, čo určite neprospeje veci a ani mladému medikovi to nepridá na tom, aby zostal na Slovensku,“ povedal predseda LOZ. O návrhu chcú odborári ešte diskutovať. Obrátiť sa plánujú na všetky politické strany, aby im vysvetlili, aké riziká takýto predpis môže priniesť.

Zdravotné sestry, ktorých sa pripravované zmeny taktiež dotýkajú, sa k nim zatiaľ vyjadriť nevedia, ešte ich nevideli. „Na základe dostupných informácií z médií a z vyjadrení predstaviteľov jednotlivých odborových zväzov možno konštatovať, že takýto návrh nemá opodstatnenie. Ide o obmedzenie práv zdravotníckych pracovníkov, s čím sa nestotožňujeme,“ povedala hovorkyňa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivana Kvetková.

S návrhom obdobne ako LOZ už vyjadrila nesúhlas i Slovenská lekárska komora (SLK), ktorá načasovaniu iniciatívy v čase, keď v nemocniciach vládne pokojná situácia, nerozumie. Komora sa nazdáva, že cesta nátlaku na lekárov a represií zo strany štátu voči nim nie je šťastným riešením, a to najmä v čase, keď lekári vstupujú do rokovania s ministerstvom zdravotníctva v otázkach zefektívnenia fungovania systému zdravotnej starostlivosti s vôľou pomôcť. „Lekárska komora verí, že ministerstvo zdravotníctva od takéhoto represívneho legislatívneho kroku, ktorý je iba demonštráciou moci, ustúpi, nakoľko by to neviedlo k vyriešeniu situácie, skôr naopak, išlo by o prejav neschopnosti riešiť súčasné problémy komunikáciou a dialógom,“ uviedla SLK vo vyhlásení.

Analytik INEKO Dušan Zachar však tvrdí, že sprísnenie sankcií pre lekárov odmietajúcich slúžiť počas núdzového stavu a ich lepšia vymožiteľnosť je logickým krokom, ktorý má garantovať občanom, že aj v krízových situáciách im bude poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť. “ Počas nátlakovej akcie niektorých lekárov za predošlej vlády sa totiž v praxi ukázalo obchádzanie zákonných povinností zo strany protestujúcich lekárov v čase núdzového stavu, a teda i nevymáhateľnosť sankcií,“ skonštatoval Zachar.

O sankciách za neposkytnutie zdravotnej starostlivosti v prípadoch vyhlásenia núdzového stavu informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v pondelok po prvom tohtoročnom rokovaní odvetvovej tripartity. Ak zdravotník odmietne nastúpiť počas trvania krízovej situácie do služby, alebo sa jej úmyselne vyhne napríklad predstieraním choroby, spácha trestný čin. Vystavuje sa tak pokute do 3 300 eur či väzeniu až na dva roky. V prípade, že jeho konanie spôsobí ujmu na zdraví či smrť pacienta, za mrežami si môže posedieť až päť rokov. Návrh ešte musí prejsť celým schvaľovacím procesom.

Súvisiace články

Aktuálne správy