Volkswagen chce úplne ovládnuť výrobcu kamiónov MAN

Koncern chce začleniť MAN do skupiny, bude zaň však musieť zaplatiť minimálne 2,96 mld. eur.

Automobilový koncern Volkswagen (VW) plánuje upevniť svoju moc nad výrobcom úžitkových vozidiel MAN a chce nad mníchovským výrobcom prebrať plnú kontrolu. Spoločnosť o tom informovala v stredu. VW v súčasnosti vlastní podiel 75,03 % akcií spoločnosti MAN. Cieľom skupiny je teraz dosiahnutie dohody o dominancii a prevode ziskov a strát, ktorá by jej umožnila prístup k likvidite kupovanej spoločnosti. Takúto dohody už VW má so svojou luxusnou značkou Audi.

„Plánovaný krok je ďalším míľnikom na ceste k vytvoreniu integrovanej skupiny úžitkových vozidiel,“ informoval VW vo vyhlásení. Podľa hovorkyne spoločnosti ďalším krokom bude zaslanie ponuky na odkúpenie akcií akcionárom. VW v súčasnosti podľa agentúry Thomson Reuters ešte nevlastní balík 35,2 mil. akcií značky MAN. Najnovšie kroky však ukazujú, že snahy korporácie o vytvorenie konsolidovaného globálneho impéria, ktoré by zahŕňalo motocykle a osobné aj nákladné autá, zatiaľ neutíchajú.

Akcie značky MAN v stredu na nemeckej obchodnej platforme Xetra DAX stúpli o 2 % na 84,03 eur. Vo Frankfurte narástli o 7,6 % na 90 eur. Na základe týchto údajov bude úplná kontrola nad mníchovským výrobcom Volkswagen stáť minimálne 2,96 mld. eur. Integráciou do skupiny Volkswagen Group sa skončí samostatná existencia spoločnosti MAN, ktorá má históriu dlhú 255 rokov.

Volkswagen v súčasnosti vlastní 12 značiek, medzi ktoré patria aj Seat, Škoda, Bugatti, či Bentley. Na Slovensku pôsobí už viac ako 20 rokov prostredníctvom spoločnosti Volkswagen Slovakia. Tá od roku 1991 vyrobila už 3 mil. vozidiel a zamestnáva vyše 8 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába vozidlá Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Škoda Citigo, Seat Mii, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky, v Martine komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. Približne 99,8 % produkcie smeruje na export.

Súvisiace články

Aktuálne správy