Zvolenská je s rokom 2012 spokojná

Spokojnosť neskrýva so zmenami v liekovej politike, so zavedením PCG systému, či s projektom unitárneho systému.

Ciele, ktoré si vedenie ministerstva zdravotníctva stanovilo po svojom nástupe v apríli minulého roka, sa podarilo dodržať. Vyplýva to z hodnotenia uplynulého roka ministerky Zuzany Zvolenskej. „Za toho pol roka sme toho stihli naozaj veľa a osobne som presvedčená, že všetko bolo urobené správne,“ skonštatovala šéfka rezortu zdravotníctva. Medzi úspechy svojho ministerstva radí zavedenie systému PCG (prediktor chorobnosti), ktorý pri prerozdeľovaní zdrojov pre zdravotné poisťovne zohľadňuje chorobnosť ich poistencov. Rovnako tak pripomína zmeny v liekovej politike, ktoré majú pacientom priniesť nižšie doplatky za lieky. „Som presvedčená, že tak, ako bola lieková politika nastavená v minulosti, nepredstavovala žiaden prínos pre pacienta. Ba naopak, ocitli sme sa naozaj v nelichotivej situácii, kde doplatky za lieky neúnosne rástli, a na druhej strane pacienti s tým bojovali tak, že si sami znižovali dávky, čo je veľmi ohrozujúce,“ uviedla Zvolenská.

Rezort prinavrátil systém očkovania, ktorý platil do decembra roku 2011. V oblasti liekov sa mu podarilo sprísniť i monitorovanie ich vývozu. Ministerstvo podľa Zvolenskej začalo robiť poriadky i nemocniciach, ktoré generujú dlhy. „Aj z toho dôvodu dostala každá z nich svoj akčný plán, ktorý plní a ktorých jediným cieľom je zastaviť zadlžovanie. Už teraz však môžeme povedať, že pomocou racionalizačných opatrení sa nám podarilo počas prvých deviatich mesiacov tohto roka znížiť tempo zadlžovania nemocníc o 26 mil. eur oproti rovnakému obdobiu z minulého roka,“ skonštatovala Zvolenská. Ako zdôraznila, MZ ani vláda nemajú financie na to, aby do zadlžených nemocníc naliali ďalšie stá milióny eur.

Výsledkom práce rezortu a zároveň jednou z najdiskutovanejších tém v zdravotníctve v roku 2012 bol aj projekt zavedenia unitárneho systému. Ministerka verí, že sa im ho podarí doviesť do úspešného konca a teda k vytvoreniu jednej zdravotnej poisťovne. Ministerstvo i vláda v tomto kroku vidia cestu, ako vrátiť všetky prostriedky z verejného poistenia naspäť k pacientom a od projektu ustúpiť neplánujú. „Počas piatich rokov vytvorili súkromné zdravotné poisťovne zisk viac ako pol miliardy eur. Toto sú peniaze, ktoré zaplatili občania z vlastných peňaženiek a nakoniec skončili v súkromných spoločnostiach,“ povedala Zvolenská.

Ako ministerka pokračovala, v novom roku bude pre ňu a jej ministerstvo najväčšou výzvou pokračovať v rovnakom tempe ako doposiaľ. Obdobie, ktoré ju čaká, označila za veľmi náročné, s tým že okrem legislatívnych úprav bude pred nimi stáť i kvalitné pripravenie zavedenia unitárneho systému. „Už od nástupu na čelo ministerstva zdravotníctva som bola presvedčená o tom, že problémy, ktoré nás trápia, musíme identifikovať a len na základe toho sa vieme pohnúť z miesta. Opakujem však, že som úprimne rada z toho, čo sa nám za šesť mesiacov podarilo,“ dodala ministerka.

Z iného uhla však situáciu v oblasti zdravotníctva vidí analytik INEKO Dušan Zachar, ktorý minulý rok vníma ako obdobie strateného času a spiatočníckych krokov. Medzi nimi i zavedenie koncovej siete, výmeny a politické nominácie riaditeľov zdravotníckych zariadení, možnosť odvolať riaditeľa Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou z akéhokoľvek dôvodu, či nepokračovanie v transformácií nemocníc na akciové spoločnosti. Negatívne vníma i zrušenie vernostných programov na predpisové lieky a ich nahradenie novým systémom zliav, ktorý nešetrí verejné financie, či neodôvodnenú zmenu referencovania cien liekov. Najviac však Zachar kritizuje návrh na zavedenie unitárneho systému, ktorý podľa neho už teraz napáchal množstvo škôd, a to v podobe odlákania súkromných zahraničných investorov ochotných poskytnúť svoje know-how a financie na zlepšenie slovenského zdravotníctva.

Na druhej strane však kvituje racionalizačné opatrenia ministerstva, ako aj manažmentov štátnych nemocníc v personálnej, procesnej, organizačnej i obstarávacej oblasti. „Za najpozitívnejšie opatrenie súčasnej vlády v zdravotníctve považujem dokončenie zavádzania parametra chorobnosti do prerozdeľovacieho mechanizmu poistného medzi zdravotné poisťovne, tzv. PCG-model, ktorý bude medzi poisťovne spravodlivejšie rozdeľovať peniaze na základe finančnej náročnosti poistencov cez prizmu predpísaných liekov,“ povedal Zachar. V novom roku bude podľa neho musieť ministerka riešiť dlh celého zdravotníctva, ktorý označil za rakovinu rezortu. Očakáva, že spolu s týmito krokmi bude Zvolenská konfrontovaná s nespokojnosťou pacientov, ktorí budú namietať dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti.

Pre budúcnosť bude podľa Zachara nutné zaviesť tvrdé rozpočtové pravidlá pre hospodárenie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ako i pre poisťovne. Cestu na zlepšenie zdravotníctva vidí aj v zverejňovaní rebríčkov kvality poskytovateľov a poisťovní na internete, zavedenie a dodržiavanie štandardov pre kvalitnú diagnostiku a liečbu či zavedenie katalógu výkonov a DRG systém. Odporúča i privatizáciu časti Všeobecnej zdravotnej poisťovne a dokončenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, prípadne umožnenie vstupu súkromného kapitálu do nich. Nutný bude podľa neho i výber manažérov štátnych nemocníc odborníkmi na základe transparentného výberového konania. Analytici rovnako tak dlhodobo poukazujú na to, že chýba presná definícia základného balíka zdravotnej starostlivosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy