VšZP bude centrálne nakupovať laboratórne vyšetrenia

Všeobecná zdravotná poisťovňa plánuje v novom roku nakupovať laboratórne vyšetrenia pre desiatich najväčších objednávateľov. (pustiť v 2012)

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) bude v nadchádzajúcom roku centrálne nakupovať laboratórne vyšetrenia tzv. SVaLZ (Spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky ) pre desiatich najväčších odberateľov. Od tohto kroku očakáva ročnú úsporu do päť miliónov eur. Ušetrené peniaze plánuje použiť na zdravotnú starostlivosť. Poisťovňa už centrálne nakupuje lieky. Vďaka tomuto kroku sa jej podarilo za prvých deväť mesiacov tohto roku ušetriť 8,5 milióna eur, do konca roka by to malo byť viac ako 11 miliónov eur.

„V budúcom roku plánujeme zoznam centrálne nakupovaných liekov rozšíriť o ďalšie skupiny, ktoré môžu zvýšiť úsporu o ďalšie štyri milióny eur,“ povedala hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková. Takéto centrálne nákupy liekov využíva poisťovňa pre väčších poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, akými sú nemocnice, národné a odborné liečebné ústavy ako i poskytovateľov, ktorí spĺňajú indikačné a preskripčné kritériá.

Podľa analytika INEKO Dušana Zachara najmä pri často sa opakujúcich nákupoch tovarov či služieb, ktoré sú jednoducho špecifikovateľné, môže centrálne obstarávanie zefektívniť využívanie verejných zdrojov. „Z nášho nedávneho výskumu tiež vyplynulo, že elektronické aukcie, ktoré plánuje VšZP pri týchto centrálnych nákupoch používať, generujú väčšiu súťaž a nižšie ceny. Na základe všetkých týchto dôvodov možno rozhodnutie VšZP vnímať pozitívne,“ uviedol Zachar. Zdôrazňuje však, že centrálne nákupy určitým spôsobom znižujú flexibilitu obstarávania a hodia sa väčšinou na jednoduché tovary a služby.

„Rizikom by teoreticky tiež mohlo byť, že VšZP, ako štátnej inštitúcii s možnými pokrivenými motiváciami, by sa podarilo nakúpiť drahšie ako niektorým nemocniciam, ktoré by inak obstarávali samostatne,“ skonštatoval Zachar. Zároveň však dodáva, že podobné motivácie môžu mať i štátne nemocnice a tak v konečnom dôsledku ide podľa neho o to, kto ich dokáže obmedziť, či skôr zdravotnícke zariadenia alebo VšZP.

Súvisiace články

Aktuálne správy