Kúpu novej nehnuteľnosti počas vianočných sviatkov treba dobre zvážiť

Bratislava 9. decembra (TASR) – Väčšina bánk počas vianočných sviatkov oslovuje klientov so zvýhodnenými úrokovými sadzbami či zľavami z poplatkov za spracovanie. Či už ide o kúpu bytu, domu alebo ich rekonštrukciu, odborníci sa zhodujú v tom, že treba mať triezvy odstup, ktorý počas sviatkov môžeme ľahko stratiť.
„Kúpa nehnuteľnosti by mal byť premyslený krok. Nedá sa priraďovať k určitému obdobiu. Zvlášť nie k vianočnému, nakoľko to môže klienta emocionálne ovplyvniť natoľko, že nebude triezvo uvažovať nad všetkými dôležitými faktormi spojenými s kúpou,“ upozorňuje výkonná riaditeľka poradenskej spoločnosti Capital & Financial Protection Stanislava Struhárová.
Podľa nej nie je dôvod sa s kúpou ponáhľať, pretože v najbližšom období nie je predpoklad významného rastu cien nehnuteľností. Klienti časť zabúdajú, že samotná kúpa so sebou prináša aj ďalšie poplatky s ňou spojené. Kupujúci s nimi nemusí počítať, pričom neskôr môžu značne narušiť rodinný rozpočet.
„Najlepšie je, ak si klient dá vypracovať ponuky viacerých bánk a informuje sa o všetkých podmienkach spojených s čerpaním a splácaním úveru,“ radí Struhárová. Pri plánovaní rekonštrukcie svojho príbytku možno voliť medzi hypotékou a stavebným úverom. Obe varianty majú svoje pre a proti. „Napríklad pri hypotéke je nižšia úroková sadzba a možnosť predčasne splácať časť úveru bez poplatku. Je však potrebné zakladať nehnuteľnosť a tým pádom vznikajú poplatky spojené so spracovaním znaleckého posudku a katastrálnymi poplatkami,“ upozornila Struhárová.
Nie každý klient je ale ochotný založiť nehnuteľnosť v prospech banky. Pri čerpaní prostriedkov zo stavebnej sporiteľne je zase potrebné rozlíšiť, či sa jedná o stavebný úver alebo medziúver. Je tam totiž rozdiel pri preplatení.

Súvisiace články

Aktuálne správy