ZSSK počíta, že IC vlaky dosiahnu v tomto roku stratu 4,2 milióna eur

Bratislava 5. decembra (TASR) – Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) odhaduje, že InterCity vlaky skončia tento rok so stratou približne 4,2 milióna eur. IC vlaky fungujú od januára tohto roku na čisto komerčnom princípe. Nie sú teda financované zo štátneho rozpočtu a mali by si na seba zarobiť samé.
"V tomto roku je pre IC vlaky plánovaná strata 4,2 milióna. Myslím si, že táto strata prekročená nebude, skôr robíme všetko preto, aby sa znížila," priblížil pre TASR riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. Z čoho by sa strata vykryla, zatiaľ vyriešené nie je. "Netajím sa, že rokujeme s ministerstvom, že keď to nepôjde, bude sa hľadať nejaká alternatíva," doplnil Schmidt.
Možno podľa neho nebolo najšťastnejším riešením vyňať IC vlaky zo zmluvy so štátom. K takémuto kroku pristúpilo bývalé vedenie štátnej firmy. Hovoriť o tom, že by sa IC vlaky opäť vrátili do zmluvy so štátom a boli by financované z rozpočtu je však podľa Schmidta ešte predčasné.
Dopravca sa tak bude teraz usilovať prilákať viac cestujúcich do IC vlakov a tým zvýšiť tržby. V súčasnosti premáva sedem IC vlakov na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc. Po úprave cestovného poriadku od nedele 9. decembra ich bude osem. Pomôcť by malo podľa Schmidta napríklad nastavenie pravidelnosti pri vypravovaní týchto vlakov či zastavovanie vlakov vo všetkých staniciach rovnako. Doteraz totiž niektoré spoje napríklad stáli aj v Trnave, iné zase nie. Spoločnosť chce tiež zaviesť wifi aj do vagónov druhých tried či pripájať k IC vlakom najmodernejšie vozne.

Súvisiace články

Aktuálne správy