EBRD vyhodnotila naše najúspešnejšie projekty energetickej efektívnosti

Na Slovensku sa uskutočnila medzinárodná konferencia, ktorú usporiadala Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) v dňoch 4.-5.októbra 2012 v Bratislave. Súčasťou programu bolo i predstavenie výnimočných výsledkov financovania energetickej efektívnosti na Slovensku a slávnostné odovzdávanie cien najlepším projektom zapojeným do programov financovania energetickej efektívnosti SlovSEFF a MunSEFF.

Peniaze na realizované projekty poskytla EBRD v rámci úverového programu SlovSEFF zameraného na podporu rozvoja energetickej efektívnosti v priemyselnom a rezidenčnom sektore a v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a úverovej linky MunSEFF v sektore municipalít. Na udeľovaní cien sa zúčastnili zástupcovia EBRD, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR, predstavitelia Medzinárodného fondu na podporu odstavenia bloku V1 jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice (BIDSF), partnerských bánk a projektový konzultant, spoločnosť ENVIROS z Českej republiky.

 

Víťazné projekty financované prostredníctvom programu SlovSEFF:

AGRO TAMI, a.s., Nitra 
Víťaz v kategórii Najucelenejší a energeticky najúčinnejší projekt v priemyselnom sektore

Tento projekt je výnimočný vďaka komplexnosti a citlivej rekonštrukcii s ohľadom na historický a technický celok továrne. Agro Tami už v minulosti získala uznanie za iný zo svojich projektov v rámci programu SlovSEFF I. Tento projekt bol financovaný programom SlovSEFF prostredníctvom Slovenskej Sporiteľne.

 

ENERGOBYT spol. s r.o., Rimavská Sobota

Víťaz v kategórii Najväčšia úspora emisií CO2 medzi projektmi v sektore diaľkového vykurovania

Spoločnosť ENERGOBYT zabezpečuje dodávku tepla pre obyvateľov Rimavskej Soboty a zabezpečuje teplo pre 17 400 obyvateľov na 172 odberných miestach. Spoločnosť využila program SlovSEFF na modernizáciu  distribučného  systému tepelnej energie. Projekt bolo možné zrealizovať vďaka  úveru poskytnutému Tatra bankou.

 

Bioplynová stanica Belá nad Cirochou

Víťaz v kategórii Inovatívny projekt v sektore obnoviteľných zdrojov

Spoločnosť BPS Belá s.r.o. vytvorila technologicky vynikajúcu bioplynovú stanicu v Belej nad Cirochou v poľnohospodárskom dvore v Stakčíne. Stanica vyrába elektrinu a teplo prostredníctvom vysoko efektívnych a inovatívnych procesov. Ročne sa bude predávať 7148 MWh elektriny pri výrobnej efektívnosti 39,5%, čo je viac ako 2% nad priemerom efektívnosti výroby elektriny podľa OECD.

 

Obvodné stavebné bytové družstvo Žilina 

Víťaz v kategórii Najaktívnejší bytový správca

Úlohou Obvodného stavebného bytového družstva Žilina je spravovať nehnuteľnosti vo vlastníctve svojich členov. Družstvo je už niekoľko rokov veľmi aktívne na poli zvyšovania energetickej efektívnosti budov vo svojej správe. Vďaka aktívnemu prístupu družstva, 60 z ich projektov bolo podporených programom SlovSEFF od roku 2008. Tento víťaz reprezentuje modelový prístup k správe budov.

SBD Zvolen,  Kukučína 6-8, Zvolen

Víťaz v kategórii Najucelenejší a energeticky najefektívnejší projekt v bytovom sektore

Bytový dom je samostatne stojacou 4-poschodovou budovu s 34 obyvateľmi v 14 bytoch. Bol postavený v r. 1946 a budova ako taká už nespĺňala súčasné požiadavky na tepelno-izolačné vlastnosti. Vďaka všetkým opatreniam, ktoré boli v rámci programu SlovSEFF vykonané, klesla ročná spotreba energie na kúrenie o 64% – z pôvodných 93 kWh/m2 na 34 kWh/m2, čo je ďaleko pod hranicou pre nízkoenergetické budovy.


Víťazný projekt financovaný prostredníctvom programu MunSEFF

ZŠ Školská ulice 267, Veľká Lomnica
Víťaz v kategórii Projekt s najvyššími úsporami energie v sektore municipálnych budov

Budova školy nespĺňala v súčasnosti platné tepelné štandardy, náklady na energie boli veľmi vysoké.  Regulácia vykurovacieho systému bola zastaraná a poruchová. Rekonštrukcia tak viedla k podstatnému zníženiu cieľových ukazovateľov: spotreba energie sa znížila o 63%, emisie skleníkových plynov o 62% a náklady na energiu o 57%. Tieto úspory sú najvyššie zo všetkých projektov, ktoré sa za zapojili do programu MunSEFF. Investícia bola plne pokrytá úverom zo Slovenskej sporiteľne.

 


História poskytovania finančných prostriedkov v rámci SEFF (Sustainable Energy Financial Facility) programu EBRD

Poskytovanie úverov na investície v oblasti energetickej efektívnosti sa na Slovensku začalo v roku 2007, kedy EBRD v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR zriadila prvú úverovú linku – program SlovSEFF. Počas existencie programu SlovSEFF bolo rozdelených prostredníctvom komerčných bánk k dnešnému dňu 130 mil. eur úverových prostriedkov. Medzinárodný fond na podporu odstavenia bloku V1 jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice poskytol granty vo výške 30 mil. eur.
V roku 2011 bol vytvorený program MunSEFF za účelom stimulovať zavádzanie energeticky efektívnej obnovy infraštruktúry a budov vo vlastníctve municipalít, hlavne tam, kde je vysoký potenciál pre dosiahnutie energetických úspor. Predpokladá sa, že program MunSEFF poskytne úvery do 30 miliónov eur prostredníctvom komerčných bánk na Slovensku.


Doterajšie úspechy programu SlovSEFF

·         Celkové úverové prostriedky s doplnením vlastných zdrojov znamenajú investíciu viac ako 170 mil. eur v prospech energetickej efektívnosti na Slovensku.

·         Doteraz bolo financovaných 630 projektov.

·         Z lepšej tepelnej pohody a menších nákladov na energie sa dnes teší až 82 000 obyvateľov v 30 000 bytoch.

·         Priemerná výška energetických úspor dosiahla v rezidenčnom sektore viac ako 33% oproti pôvodnému stavu.

·         Celkové ročné energetické úspory dosiahnuté projektmi v rámci programu SlovSEFF možno porovnať s celkovou ročnou spotrebou elektrickej energie domácností hlavného mesta Bratislavy alebo v úspore  dodávky zemného plynu na Slovensko v dĺžke 3 dni.

·         V dôsledku týchto investícii sa znížili emisie CO2 o 100 000 ton ročne, teda porovnateľným množstvom emisií vyprodukovaných viac ako 31 000 vozidlami počas celoročnej prevádzky na cestách.

Súvisiace články

Aktuálne správy