Aussie je nadšený z krokov centrálnych bánk

Menový pár AUDUSD sa počas augusta prepadol o výrazných -3.63 %. Za týmto prepadom boli zlé makroekonomické čísla, či už zo Spojených štátov, Európy, Japonska, ale aj zo samotnej Austrálie, ktorej ekonomika rástla medzikvartálne iba o +0.6 %. Aussie nie je mena do „dažďa“, darí sa mu iba vtedy, ak je globálna ekonomika v dobrej kondícií. Presne 5. septembra sa svetové finančné trhy pokúsili uveriť výrokom od ECB, že pomôže Európe a tým aj upokojí finančný sektor.

ECB predstavila svoj nový plán na nákup dlhopisov periférnych krajín nasledujúci deň a od vtedy vidíme risk on prístup na tomto crosse. Zmena nálady investorov na výrazne lepšiu stála za tým, že AUDUSD prelomil krátkodobý downtrend a zamieril opäť vyššie. Za uplynulé dva týždne posilnil austrálsky dolár o +3.51 % a smeruje stále nahor.

K ECB sa pridal americký FED začatím QE Infinity a v tomto týždni aj BoJ, ktorá naleje do japonskej ekonomiky až 10 bln. JPY. To všetko v krátkodobom až strednodobom horizonte pomáha a pomôže tzv. „aussiemu“ v posilňovaní.

Z technického hľadiska sa menový pár nachádza nad úrovňou intradenného pivotu, čo dáva priestor na ďalšie nákupy. Preferovaným scenárom pre dnešný obchodný deň je tak posun AUDUSD k úrovniam horizontálnych rezistencií na úrovni okolo 1.053 s výhľadom k 1.056. Alternatívou bude pokorenie úrovne 1.045, čo je spomínaný pivot tvoriaci supportnú úroveň. V tomto prípade by pár mohol poklesnúť k úrovniam okolo 1.04 USD/AUD.

Technická analýza:

Úrovne odporu: 1.053 a 1.0565

Úrovne podpory: 1.0415 a 1.0365

Stredná hodnota obratu (pivot): 1.045

Graf vývoja menového páru AUD/USD:

Súvisiace články

Aktuálne správy