EÚ bude napokon prosíkať Turecko, aby vstúpilo do spoločenstva

Viedeň 19. septembra (TASR) – Európska únia sa k nám správa 50 rokov neúprimne a pokrytecky, povedal v rozhovore s rakúskou tlačovou agentúrou APA turecký minister hospodárstva Zafer Caglayan. Dodal, že EÚ sa stavia voči jeho krajine odmietavo, hoci Turecko na rozdiel od väčšiny členov EÚ spĺňa maastrichtské kritériá. Ale, "príde deň, keď nás budú prosíkať, aby sme vstúpili do spoločenstva. Na jeho konci sa rozhodneme, či chceme doň vstúpiť alebo nie".
Turecko má podľa ministra právo na vstup do EÚ a tohto práva sa nevzdá. Dal tým jasne najavo, že Turecko nepomýšľa stiahnuť žiadosť o členstvo v únii. Otvorenou zostáva otázka, či dôjde k vstupu a či euro ešte vôbec bude existovať. Každý vidí, v akej situácii je teraz EÚ. "EÚ žne, čo zasiala", pokračoval Caglayan. Dlhová kríza v Grécku sa neobjavila z večera do rána. A spýtal sa, kde bola EÚ, keď Grécko míňalo tie peniaze? Bola na dovolenke? Oddychovala? Radšej sa starala o Grécko ako o Turecko? Politici s kritickým vzťahom k Turecko ako francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy "sú na dôchodku a chodia na rybačku".
V minulom desaťročí znížilo Turecko verejný dlh zo 73 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 39 %. Počas krízy sa nedostala do problémov ani jedna jeho banka. Zadlženie Ankary voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF) kleslo na 1,15 miliardy eur. Vlani turecký HDP vzrástol o 8,5 %, kým EÚ len o 1,5 %. Keby bolo Turecko v EÚ, vlani by jej HDP vzrástol o 1,8 %. Prečo by malo vstúpiť Turecko do EÚ? "Európanov bude aj ďalej dráždiť. Sú ľudia, ktorí chcú zmeniť EÚ na kresťanský klub a Turecko nechať mimo. To sa nám nepáči", uviedol minister.
Ako obchodný partner zostáva Turecko príťažlivé aj pre Rakúsko. Rakúšania boli vlani sumou 2,3 miliardy eur najväčšími zahraničnými investormi v krajine. V prvej polovici tohto roka sa dostali pred nich len Briti. "Rakúšania investujú, lebo sú mimoriadne šikovní a prezieraví," ocenil ich minister. Vidia politickú spoľahlivosť Turecka a dôverujú mu. Je celkom isté ako amen na konci modlitby, že ďalšie investície budú nasledovať. Pokiaľ sa však nepodpíšu dokumenty, nikto nemôže hovoriť nič určité. Ale voči investíciám v Turecku nejestvujú alternatívy. Minister Caglayan počas návštevy v Rakúsku diskutoval s predstaviteľmi spoločností voestalpine, OMV a Magna.
Caglayan vidí v najnovších bojoch medzi kurdskými rebelmi na juhovýchode Turecka "hru zahraničných síl, ktoré znepokojuje, že sa Turecku tak darí, a tak dobre sa rozvíja. PKK je ich predĺženou rukou. Ale nič, nijaká skupina banditov nie je silnejšia ako turecký štát". Sám pochádza z nepokojného regiónu. "Som kurdského pôvodu," pokračoval minister, "som najlepším dôkazom toho, že moja vlasť nezaobchádza s Kurdmi ináč. Štát nezabránil, aby som sa stal ministrom".

Súvisiace články

Aktuálne správy