Nemecký parlament tretí záchranný program pre Grécko už neschváli

Berlín 16. septembra (TASR) – Nemecký parlament by s najväčšou pravdepodobnosťou neschválil tretí záchranný balík pre Grécko, uviedol predseda parlamentného klubu koaličnej strany FDP Rainer Brüderle. To signalizuje narastajúci pesimizmus medzi nemeckými politikmi týkajúci sa schopnosti Grécka presadiť požadované ekonomické reformy.
Brüderle pre rozhlasovú stanicu RBB-Inforadio povedal, že podľa doterajších signálov delegácia Trojky, zložená z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), nedostáva od gréckej vlády uspokojujúce odpovede týkajúce sa sľúbených reforiem.
Medzinárodní veritelia požadujú, aby grécka vláda schválila nový úsporný program, ktorý má v rokoch 2013 a 2014 ušetriť 11,5 miliardy eur. To vyžaduje ďalšie bolestivé znižovanie platov a dôchodkov, ktorému sa tri mesiace stará grécka vláda sľubovala vyhnúť. Atény požiadali veriteľov o predĺženie času na nové úspory až do roku 2016. Program tiež musí odobriť Trojka.
Podľa Brüderleho Grécko môže dostať na implementáciu reforiem „niekoľko týždňov navyše“, ktoré Atény stratili kvôli dvom parlamentným voľbám. Krajina však nemôže očakávať, že dostane viac peňazí, ak nesplní podmienky záchranného programu.
„Neviem si predstaviť, že by ďalší balík pre Grécko získal väčšinu v Bundestagu alebo vo vládnej koalícii. My Nemci sme ochotní pomôcť, ale nie sme hlupáci.“
Ak Grécko nedostane peniaze, vyhnúť bankrotu sa môže len tým, že bude tlačiť peniaze, čo však môže urobiť len v prípade odchodu z eurozóny, uviedol Brüderle. Dodal, že takéto rozhodnutie musia urobiť Atény a nie Berlín.

Súvisiace články

Aktuálne správy