Inflácia je primeraná cena za záchranu eura

Frankfurt nad Mohanom/Berlín 16. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) hodlá roztočiť rotačky na tlačenie peňazí, aby mohla nakupovať dlhopisy krajín eurozóny zasiahnutých dlhovou krízou.

Frankfurt nad Mohanom/Berlín 16. septembra (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) hodlá roztočiť rotačky na tlačenie peňazí, aby mohla nakupovať dlhopisy krajín eurozóny zasiahnutých dlhovou krízou. Kritici sa boja znehodnotenia peňazí. Šéfovia Deutsche Bank považujú túto cenu za primeranú.
Európania sa musia kvôli obrovským nákladom na záchranu eura pripraviť na zrýchlenie inflácie, tvrdia šéfovia Deutsche Bank Jürgen Fitschen a Anshu Jain. „To je cena, ktorú budeme my Európania musieť zaplatiť,“ povedal Jain pre nemecký týždenník Welt am Sonntag. Z dlhodobého hľadiska sa to však vyplatí. „Najdôležitejšia je záchrana eura,“ dodal druhý šéf banky Fitschen.
ECB sa rozhodla, že bude v prípade potreby nakupovať dlhopisy krajín eurozóny ohrozených dlhovou krízou. Ide o dlhopisy so splatnosťou do troch rokov, pričom banka nestanovila horný strop programu, teda koľko maximálne dá na nákup dlhov problémových štátov. Tento program, ktorý má byť viazaný na striktné podmienky, by mal pomôcť krajinám ako Španielsko a Taliansko zlacniť náklady na obsluhu dlhu. ECB bude program fakticky financovať z novo vytvorených peňazí.
Kritici sa obávajú, že zvýšenie peňažnej zásoby spôsobí v dlhodobom horizonte zrýchlenie inflácie. Zdraženie sa dotkne predovšetkým sporiteľov, naopak zvýšená inflácia pomôže rýchlejšie znehodnotiť vysoké dlhy štátov.
Podľa Jaina je záchrana Európy spojená s vysokými nákladmi. „Pociťujem veľkú sympatiu voči kritikom tejto záchrannej politiky.“ Jej dôsledkom totiž „bude inflácia“. Európa však musí túto cenu zaplatiť, myslí si Jain.
Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v auguste zrýchlilo na 2,6 %. Motorom nárastu inflácie bolo predovšetkým zdraženie cien energií. Cieľom ECB je udržať infláciu tesne pod 2 %.
Aj jeden z poradcov spolkovej vlády Lars Feld si myslí, že neobmedzený nákup dlhopisov štátov eurozóny, ktoré sa dostanú do problémov, „zvýši inflačné riziká“. ECB síce má podľa neho mnoho nástrojov na to, aby držala infláciu na uzde. Z hľadiska menovej politiky však bude pre banku „veľmi ťažké, aby intervenovala zavčas a v správnej miere“.
Druhý šéf Deutsche Bank Fitschen výslovne podporil program ECB na nákup dlhopisov a postavil sa proti kritike programu zo strany nemeckej centrálnej banky (Deutsche Bundesbank). „Je dobré, že ECB koná,“ uviedol Fitschen. Dodal, že dobrým signálom je aj rozhodnutie spolkového ústavného súdu, ktorý v stredu (12. 9.) uvoľnil cestu pre ratifikáciu trvalého eurovalu Nemeckom.

Súvisiace články

Aktuálne správy