Odchod Grékov z eurozóny by bol veľmi drahý pre všetkých, aj Nemecko

Berlín 14. septembra (TASR) – Odchod Grécka z eurozóny by bol "veľmi drahou záležitosťou" pre Grékov, Európu a aj samotné Nemecko, kde sa o takomto riešení diskutuje čoraz častejšie. Povedal to člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jörg Asmussen, ktorý zároveň varoval, že táto vec by sa nemala brať na ľahkú váhu.
V Nemecku sa v poslednom období stále viac debatuje o možnosti nechať Grécko z eurozóny odísť. Väčšina politikov a finančníkov je síce proti odchodu krajiny z menového bloku, no počet politikov, ktorí sa domnievajú, že eurozóna prípadný odchod Grécka zvládne, rastie.
"Odchod (Grékov) by mohol byť veľmi nákladný, ako pre Grécko, tak pre ostatné krajiny Európy a aj pre samotné Nemecko," povedal Asmussen pre dnešné vydanie denníka Rheinische Post. "Ja osobne som za to, aby Grécko v eurozóne zotrvalo. To však bude záležať najmä od samotnej krajiny," dodal.
V súčasnosti rokujú v Aténach zástupcovia takzvanej Trojky medzinárodných veriteľov (Európskej komisie, ECB a Medzinárodného menového fondu), aby zhodnotili plnenie podmienok záchranného úveru pre Grécko v celkovom objeme 130 miliárd eur. Na základe výsledkov hodnotenia potom rozhodnú o uvoľnení ďalšej splátky úveru v hodnote 32 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy