Do elitného euroklubu by Slovensko neprijali

Bratislava 7. septembra (TASR) – Do elitného klubu eura by podľa šéfa SaS Richarda Sulíka Slovenskú republiku neprijali. Pripustil to v rozhovore pre nemecký časopis Stern, ktorého preklad zverejnili liberáli na svojej internetovej stránke.
Sulík si vie predstaviť, že krajiny ako Holandsko, Rakúsko, Nemecko vytvoria spoločnú menovú úniu. Možno sa podľa neho pridá aj Švédsko a Fínsko. "Slovensko by neprijali. Potom by bolo Slovensko novým Gréckom," povedal.
Podľa neho nie je problém verejný dlh SR. "Také euro úplne rozhodí produktivitu. Rozdiel medzi produktivitou Nemecka a Grécka je dnes oveľa väčší, ako pri zavedení eura. Je to veľmi nebezpečné," vysvetlil. Zároveň zdôraznil, že v súčasnej eurozóne by Slovensko malo zostať. Odísť by malo Grécko a Portugalsko.
Záujem držať krok s ekonomicky najsilnejšími krajinami únie deklaruje predseda vlády SR Robert Fico. Podľa neho prídu teraz návrhy na prehĺbenie integrácie a posilnenie rozpočtovej disciplíny.
"Ak niektorí súhlasiť nebudú, môže sa stať, že sa vytvoria dve skupiny krajín. Jednou bude jadro, zóna perspektívy, kde chceme byť aj my a potom iné krajiny, ktoré môžu mať nejaké iné euro. My sa pripravujeme na všetky varianty. Slovensko podporuje hlbšiu integráciu a vníma euro ako dobrý projekt. Nemôžeme mať ale spoločnú menu a rôzne hospodárske a fiškálne politiky. Ak niekto neplní kritériá, nech je potrestaný," povedal Fico pre českú televíznu stanicu ČT24.

Súvisiace články

Aktuálne správy