Dr. Max začína petíciu za zachovanie zliav na lieky

Zbieranie podpisov pod petíciu sa začne 4. septembra a potrvá do konca októbra. Diať sa tak bude v lekárňach Dr. Max po celom Slovensku.

Prevádzkovateľ lekární Dr. Max, spoločnosť MIRAKL, a ich zamestnanci začínajú petíciu za zachovanie vernostných systémov v lekárňach. Reagujú tak na návrh novely zákona o liekoch z dielne ministerstva zdravotníctva (MZ), ktoré plánuje v legislatíve zakázať zľavy na receptové lieky. Dôvodom tohto rozhodnutia má byť podľa rezortu zvýšená spotreba liekov. “V rámci medzirezortného pripomienkového konania k zákonu o lieku sme podali hromadnú pripomienku proti zrušeniu vernostných systémov, ktorú len za tri dni podpísalo 7781 občanov. Je to jasný dôkaz, že ľudia vernostné zľavy chcú a využívajú. Preto sme sa rozhodli spustiť petičnú akciu za ich zachovanie,” povedal Sína Niku zo siete lekární Dr.Max. Zbieranie podpisov pod petíciu sa začne 4. septembra v tejto sieti lekární po celom Slovensku a potrvá do konca októbra. Zástupcovia siete následne po skončení akcie odovzdajú petíciu poslancom NR SR.
Dr. Max argumentuje za zachovanie zliav tým, že od decembra minulého roka, kedy legislatíva umožnila lekárňam zaviesť vernostné systémy na lieky, ušetrili pacientom viac ako 2 milióny eur. Ak lekáreň poskytla pacientovi zľavu z doplatku za liek vydaný na recept, zároveň musela sumu vo výške polovice tejto zľavy vrátiť zdravotnej poisťovni. “Veríme, že ministerstvo dodrží svoj sľub a bude akceptovať pripomienky, ktoré pomáhajú systému, ako aj pacientom,“ dodáva Niku.

Ak by návrh MZ na zrušenie vernostných systémov, prešiel, bude to mať podľa spoločnosti MIRAKL negatívny dopad na pacientov, ktorým sa zvýšia doplatky za lieky, zdravotnícke pomôcky, ako aj dietetické potraviny v odhadovanej výške 4 milióny eur ročne. O ďalšie dva milióny eur by zároveň mali prísť aj zdravotné poisťovne. Spoločnosť tvrdí, že argumenty MZ na zrušenie zliav nie sú odôvodnené, nakoľko spotreba liekov reálne nerastie. Prízvukujú, že samotný lekárnik neovplyvňuje spotrebu liekov na recept, keďže predpisovanie tabletiek je na lekárovi.

Majiteľom vernostnej karty v sieti lekární Dr. Max je v súčasnosti 650 tisíc ľudí z čoho zľavy v lekárňach využíva 75 % z nich.

Súvisiace články

Aktuálne správy