Premiér sa stretol s baníkmi, rozprávali sa aj o budúcnosti eura

Cígeľ, 31. augusta (TASR) – Pri príležitosti regionálnych osláv Dňa baníkov dnes sfáral premiér Róbert Fico spolu s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským a ministrom životného prostredia Petrom Žigom do bane Cígeľ.
Stretol sa tam s baníkmi, z ktorých niektorí pracujú pod zemou už celých dvadsať rokov. Premiér nenačrtol len otázku baníctva na Hornej Nitre, ale i tému dôchodkov a pýtal sa, čo si zamestnanci baní myslia o budúcnosti eura.
Baníctvo na Hornej Nitre je nielen tradíciou, ale aj hlavným hnacím motorom zamestnanosti v tomto regióne. Najväčším odberateľom uhlia z bane Cígeľ sú Elektrárne Nováky, ktoré na svoju prevádzku od ciglianskych baní spotrebujú dva milióny ton uhlia ročne.
Fico sa zaujímal aj o pracovnú dobu baníkov a sľúbil riešenie otázky veku odchodu do dôchodku. V deväťdesiatych rokoch zrušila vtedajšia vláda nariadenie, podľa ktorého baníci odchádzali do dôchodku v 55-tich rokoch.
Premiér sa nevyhol ani otázke rýchlostnej cesty do Trenčína. Ako sám poznamenal, "rýchlostná cesta do Trenčína je jednou z priorít ministra Počiatka."
Predseda vlády sa zaujímal aj o názor baníkov ohľadom budúcnosti eura. Ako sám poznamenal, je tu reálna hrozba, že eurozóna padne. Stále však zostáva prioritami vládnucej garnitúry ustáliť hospodársku krízu. Podľa jeho slov sú dôležité ekonomiky Nemecka a Francúzska. Práve Nemecko očakáva počas nasledujúceho roka recesiu, čo by malo v konečnom dôsledku pomôcť aj slovenskej ekonomike.
Program premiéra a ministrov bude pokračovať v Handlovej, kde si uctia pamiatku obetí banských nešťastí pri hornonitrianskom Pamätníku obetiam banských nešťastí.

UPOZORNENIE : TASR ponúka k správe fotoreportáž.

Súvisiace články

Aktuálne správy