Slovensko môže ísť v konsolidácii podľa Röslera príkladom

Nemecký minister hospodárstva a podpredseda spolkovej vlády Philipp Rösler po stretnutí s ministrom financií Petrom Kažimírom povedal, že Slovensko o konsolidácii a podpore rastu nie len rozpráva v politických debatách, ale robí aj reálne kroky.

Slovensko môže ísť ostatným krajinám eurozóny príkladom v tom, čo robí pre konsolidáciu verejných financií a zároveň konkurencieschopnosť ekonomiky. Vyhlásil to po piatkovom rokovaní s ministrom financií Petrom Kažimírom nemecký minister hospodárstva a podpredseda spolkovej vlády Philipp Rösler. Ako dodal, chápe, že konsolidovať verejné financie a zároveň udržiavať hospodársky rast nie je jednoduché.

„Ukázalo sa, že Slovensko tento kurz zastupuje nielen v politických debatách, ale aj v konkrétnych krokoch,“ vyhlásil Rösler. Slovensko chváli napriek tomu, že deficit v uplynulých rokoch výrazne prekročil maastrichtský limit 3 %. „Slovenská vláda nestojí len tak pred týmito číslami a nie je nečinná. Veľmi veľa robí pre to, aby znížila deficit a pred tým máme veľký rešpekt. Čo sa týka rastu, Slovensko ide naozaj príkladnou cestou,“ dodal spolkový minister hospodárstva.

Záväzok naďalej konsolidovať verejné financie potvrdil na rokovaní s Röslerom aj slovenský minister financií Peter Kažimír. „Prijímame fiškálny kompakt, a nielen my. Každá krajina, ktorá ho prijíma, musí brať tento dokument smrteľne vážne,“ tvrdí Kažimír. Podľa fiškálneho paktu by sa pritom krajina mala postupne dopracovať až k vyrovnanému rozpočtu. Ako na to, naznačujú podľa neho diskusie v rámci vládneho kabinetu. Vyžadovať si to bude zásadnú zmenu výdavkovej aj príjmovej politiky štátu. „Na to potrebujeme čas,“ tvrdí minister. Naznačil však, že cesta môže byť aj cez reformu verejnej správy, kde sa dá ušetriť až 1 % hrubého domáceho produktu. Veľké rezervy má Slovensko aj vo výbere dane z pridanej hodnoty.

Obaja ministri sa rozprávali aj o postavení Nemecka ako najväčšieho obchodného partnera Slovenska a zároveň najväčšieho investora. Aj keď tvrdia, že o žiadnej konkrétnej investícii reč nebola, diskutovalo sa najmä o kvalite investičného prostredia na Slovensku. „Nejde o prinášanie nových investorov, ale o to, aby tí investori, ktorí už sú na Slovensku, ďalej rozširovali svoje podniky a investície,“ povedal Rösler s tým, že nemecká strana má záujem rozšíriť spoluprácu najmä v oblasti vzdelávania.

Silná naviazanosť na Nemecko pre našu krajinu zároveň znamená, že od toho, ako sa vyvíja nemecká ekonomika, bude závisieť aj vývoj tej slovenskej. A napriek sile nemeckého hospodárstva, už aj to pociťuje tlak zo zhoršujúcej sa situácie v eurozóne. „Máme veľmi robustné hospodárstvo, napriek tomu sme znepokojení, aj naše podniky sú znepokojené. Dôvodom sú problémy eurozóny, a to je dôkazom, že stabilná eurozóna je potrebná aj pre celé hospodárstvo,“ konštatoval spolkový minister hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy