Ako sa v súčasnosti obchodujú akcie a komodity?

Komoditné trhy umožňujú nákup a predaj komodít ešte pred ich skutočnou výrobou alebo vypestovaním. V súčasnosti sa komodity obchodujú prostredníctvom komoditných búrz.

Existuje tu mnoho investičných nástrojov, ktoré ponúkajú veľmi zaujímavé zhodnotenie. Aby mohli obchody prebiehať, sú na každej komoditnej burze určené vlastnosti a obchodovateľné množstvo komodity. Štandardizovaná jednotka je dôležitá pre obchodníkov, ktorí tovar fyzicky nevidia. Tejto jednotke sa na komoditných burzách hovorí kontrakt.

Medzi komoditné trhy patria najmä trhy energetických komodít, kde sa obchoduje predovšetkým ropa, zemný plyn, vykurovací olej, ďalej trhy drahých a priemyselných kovov ako sú zlato, striebro, meď, zinok či hliník, ale tiež trhy poľnohospodárskych komodít, kam patrí kukurica, ryža, sója alebo pšenica. Komoditné trhy sa tak ocitli v strede záujmu investorov v súvislosti s možnosťou alternatívnej a stabilnej investície. Dynamický rast obratov na komoditných trhoch nastal na sklonku 20. storočia spoločne s rozvojom moderných technológií a globálnym tokom kapitálu.

Obchodovanie na komoditnom trhu ponúka investorom veľmi lákavé zhodnotenie ich portfólia. Hlavnou výhodou je, že po krátkej analýze trhu môžete jednoducho odhadnúť budúci cenový vývoj zvoleného inštrumentu. Investície na komoditných trhoch je možné realizovať ako prostredníctvom burzových trhov, tak prostredníctvom OTC (mimoburzových)- trhov.

Akciové indexy

Akciový index môžeme definovať ako súhrnný ukazovateľ vývoja cien akcií v rámci určitého akciového trhu alebo konkrétneho trhového segmentu. Musia teda spĺňať spoločné charakteristiky – napr. výšku trhovej kapitalizácie, či výšku základného imania, obchodovanie na rovnakom trhu alebo v rovnakom odvetví.

Predstavme si, že by akciové indexy vôbec neexistovali. Pokiaľ by chcel investor poznať situáciu na trhu, musel by sledovať vývoj všetkých akcií spoločností akciových titulov, čo by bolo určite veľmi nepraktické a zdĺhavé. Hodnota akciového indexu však obchodníkom okamžite prezradí, ako sa vyvíja obchodovanie jednotlivých akcií, ktoré sú v indexe zastúpené. Je možné si tak ihneď urobiť obraz o tom, či je nálada na danom trhu optimistická alebo naopak prevažuje negatívny sentiment.

Indexy sa veľmi často využívajú aj pri porovnávaní vývoja ekonomík rôznych štátov alebo jednotlivých odvetví, ktoré zastupujú. Investorom slúži index ako porovnávacia báza (tzv. benchmark) pri posúdení výkonnosti určitého podielového fondu alebo portfólia. Na základe tohto porovnania je možné veľmi jednoducho zistiť, ako je v skutočnosti úspešný správca jeho majetku.

Samotné zloženie jednotlivých akciových indexov nie je nemenné a vyvíja sa podľa situácie v ekonomike a s tým spojeným dopadom na jednotlivé spoločnosti. Niektoré firmy môžu byť, pod vplyvom nepriaznivých okolností nútené ukončiť svoju činnosť, iné naopak môžu uskutočniť akvizíciu konkurenčnej spoločnosti alebo byť súčasťou fúzie niekoľkých podnikov. Tieto a mnohé ďalšie okolnosti majú vplyv na zmenu trhovej kapitalizácie firiem, a zároveň tak aj na ich váhu v príslušnom indexe. Napríklad, investor sleduje vývoj akciového indexu Dow Jones, ktorý v sebe zahŕňa 30 najväčší spoločností obchodovaných na burze v New Yorku ako napríklad Coca – Cola, Microsoft, American Expres alebo McDonald´s.

Vývoj

V posledných rokoch sú hlavnými determninantmi vývoja na komoditných a akciových trhoch politiky centrálnych bánk. Keď tieto politiky uvoľňujú, buď znižovaním úrokových sadzieb, alebo nalievaním nových peňazí do ekonomiky, tak majú akcie a komodity tendenciu rásť. Naopak, pokiaľ ich nenalievajú, tak sa obnažujú problémy dlhom ťahanej globálnej ekonomiky a akcie a komodity smerujú predovšetkým nadol.

Toho sme svedkami aj v tomto roku, ktorý sa začal tak pre akcie ako aj komodity pozitívne po tom, čo Európska centrálna banka naliala do finančného systému niekoľko stoviek nových miliárd eur, z ktorých časť prúdila na akciové a komoditné trhy. Následne však efekt týchto nových peňazí vypršal a tak akcie ako aj komodity svoje zisky začali odovzdávať. Vzhľadom na slabé čísla z ekonomiky ako aj pokračujúce dlhové problémy v eurozóne sa v neďalekej budúcnosti očakáva ďalšie uvoľňovanie či už od ECB alebo FEDu, ktorý je americkou centrálnou bankou. Pokiaľ by k tomu došlo, tak by akcie ako aj komodity dostali ďalší impulz k rastu.

Vývoj paneurópskeho akciového indexu EuroStoxx50

Obchodovanie na finančných trhoch na demo-účte si zadarmo môžete vyskúšať na stránkach X-Trade Brokers

 

Súvisiace články

Aktuálne správy