Jednooký medzi slepými

Aktuálna garnitúra Baracka Obamu vie byť pri riešení problémov USA výrazne kreatívna.

Americká centrálna banka (Fed) prostredníctvom svojich nákupov (QE program) v posledných rokoch výrazne znížil výnos amerických vládnych dlhopisov a následne aj celého radu dlhopisov s podobným či nižším ratingom municipálnych či korporátnych subjektov.

Aj keď členov jednotlivých regionálnych častí Amerického rezervného systému vymenúvajú regionálne banky a newyorská časť Fed má na starosti  aj dohľad nad bankovým systémom v USA, zisky sú ziskami „ľudu“ USA, keďže čistý zisk Fedu je príjmom ministerstva financií USA.

Nemálo investorov však čoskoro prekvapí názor, ktorý sa v poslednom čase v USA začína objavovať. Šalamúnske riešenie krízy rastúceho zadlženia americkej vlády, ktoré dosiahne v najbližších rokoch 100 percent HDP. Keďže aktuálne viac ako 20% dlhu vlády USA vlastní Fed a vláda USA „vlastní“ Fed, zaznievajú názory, aby centrálna banka vláde USA dlhy bezplatne zápočtom odpustila a tým znížila celkové zadlženie krajiny.

Doteraz sa skôr očakávalo, že peniaze utŕžené za splatné dlhopisy americkej vlády Fed investuje do dlhopisov s dlhšou splatnosťou, aktuálne prebiehajúca operácia „twist“, a neskôr si dlh nechá normálne splatiť, s tým, že ďalšie dlhopisy už nenakúpi. Aktuálne finančné inžinierstvo Fedu by nebolo možné, samozrejme, za zlatého štandardu, ktorý bol v 70. rokoch zrušený, aby sa ekonómom uvoľnili ruky na menovú politiku, ktorá by počas garancie zameniteľnosti dolára za zlato nebola možná. Američania tak pravdepodobne v krajnom prípade urobia to, čo by krajinám PIGS či ostatným krajinám s vlastnou centrálnou bankou kapitálové trhy nikdy neodpustili, prípadne by následne daná krajina musela výrazne devalvovať svoju menu.

Vlajka USA. Snímka: Reuters

Najväčší veritelia americkej vlády- Čína, Japonsko, krajiny Perzského zálivu, či Brazília a Rusko sa môžu iba prizerať. Vybrali si totiž nesprávneho dlžníka. A tak zatiaľ čo pre Grécko a Španielsko vysoké dlhy a riadený bankrot spôsobia niekoľkoročnú recesiu, ktorá zníži životnú úroveň obyvateľstva o viac ako 30% , obyvateľstva USA sa takáto drastická diéta týkať až tak nebude, ak túto operáciu politické špičky v USA schvália.

Minulotýždňové špekulácie o uvoľnení strategických ropných rezerv aj bez priameho ohrozenia iba kvôli opäť rastúcim cenám ropy naznačujú, že aktuálna garnitúra Baracka Obamu vie byť pri riešení problémov USA výrazne kreatívna a výhra v novembri by demokratov k takémuto riešeniu v roku 2014 či 2015 mohla priviesť, najmä keď dnes inflácia v ekonomike stále pochádza najmä z neúrod či vysokých cien ropy v dôsledku hrozby vojenského konfliktu v Perzskom zálive a HDP je pod potenciálnou úrovňou.

Za normálnych okolností by takýto postup znamenal obrovskú kritiku a devalváciu dolára, avšak americká ekonomika ako aj jej kapitálový trh dnes stále pre väčšinu inštitucionálnych investorov prestavujú povestného „jednookého medzi slepými“.

Súvisiace články

Aktuálne správy