Komodity: Priaznivé počasie v Brazílii podporuje zber úrody kávy

Cena kávy odrody arabica sa po vzostupe na najvyššiu úroveň od marca tohto roka koncom júla opäť vydala smerom na juh a za posledný týždeň zaznamenala pokles späť na júnové hladiny, včera s minimom dňa na 160,68 USD/100 libier.Hodnotu komodity posielajú smerom nadol predovšetkým informácie z Brazílie, top svetového pestovateľa a exportéra kávy, kde zber úrody pre sezónu 2012/2013 už je v plnom prúde a podporuje ho aj priaznivé suché počasie.

Cena kávy odrody arabica sa po vzostupe na najvyššiu úroveň od marca tohto roka koncom júla opäť vydala smerom na juh a za posledný týždeň zaznamenala pokles späť na júnové hladiny, včera s minimom dňa na 160,68 USD/100 libier.

Hodnotu komodity posielajú smerom nadol predovšetkým informácie z Brazílie, top svetového pestovateľa a exportéra kávy, kde zber úrody pre sezónu 2012/2013 už je v plnom prúde a podporuje ho aj priaznivé suché počasie. Zozbieraných je už cca 40% úrody a jedná sa o sezónu najvyššej produkcie kávovníkov v rámci ich dvojročného vegetačného cyklu. V priebehu júla sa objavili obavy o produkciu a jej kvalitu kvôli silným dažďom, čo bol aj jeden z faktorov rastu ceny kávy v predchádzajúcich týždňoch, avšak výrazný negatívny efekt to nemalo a zber, čistenie a sušenie kávových zŕn pokračuje. Dažde sa neočakávajú minimálne do konca budúceho týždňa.

Medvedím psychologickým faktorom vplývajúcim na pokles hodnoty sú aj údaje o zásobách v skladoch monitorovaných ICE U.S. Futeres, ktoré tento mesiac vzrástli o 4% a celkovo sa jedná aktuálne o najvyšší stav zásob od októbra 2010.

V obchodnom roku 2011/2012, ktorý sa končí už onedlho, sa svetová produkcia podľa ICO odhaduje v množstve 131,4 mil. vriec, o 2,2% menej ako v predchádzajúcej sezóne, čo je aj výsledkom najmenej produktívnej fázy vegetačného cyklu brazílskych kávovníkov.

Nová sezóna 2012/2013 začína v mnohých pestovateľských krajinách v poslednom kvartáli tohto roka, kedy bude môcť ICO priniesť prvé odhady ohľadom očakávanej veľkosti globálneho outputu.

Spotreba kávy sa pre rok 2011 predpokladá v množstve 137,9 mil. vriec.

Aktuálna cena kávy arabica dnes dopoludnia je 160,88 USD/100 libier. Podľa ICO hodnota komodity ostáva naďalej na relatívne nízkych úrovniach v porovnaní s rokom 2011, s makroekonomickou nestabilitou stále vplývajúcou na trh. Na druhej strane kávy odrody Robusta dosahuje najvyššie úrovne za posledných 11 mesiacov, čo sa pripisuje hlavne rastu dopytu po nej ako lacnejšej alternatíve k arabice.

Súvisiace články

Aktuálne správy