Dôchodky sa budú dočasne zvyšovať pevnou sumou

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 10. augusta (SITA) – Dôchodky sa budú v najbližších piatich rokoch zvyšovať o rovnakú pevnú sumu. Tá bude čoraz viac závisieť od medziročnej inflácie a čoraz menej od rastu priemernej mzdy na Slovensku. Od roku 2018 sa budú dôchodky opäť zvyšovať percentuálne, a to podľa medziročnej inflácie za domácnosti dôchodcov. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament. Ďalším opatrením v prvom pilieri je to, že sa bude od roku 2017 postupne zvyšovať dôchodkový vek. Ten sa totiž naviaže na strednú dĺžku života, čo znamená, že s predlžujúcou sa strednou dĺžkou života sa bude zvyšovať aj vek odchodu do dôchodku.

Poslanci tiež schválili zámer zaviesť do štátneho, priebežného dôchodkového piliera viac solidarity a menej zásluhovosti. Vyššia solidarita sa prejaví u tých ľudí, ktorí zarábajú menej ako priemernú mzdu na Slovensku, čo bolo vlani 786 eur. Kým v súčasnosti sa týmto ľuďom dôchodky vypočítajú podľa ich príjmov a ešte sa im k tomu pridá 16 % zo sumy, ktorá im chýbala do dosiahnutia priemernej mzdy, táto hodnota navyšujúca dôchodok sa bude postupne zvyšovať až na úroveň 22 %.

Naopak, menej zásluhovosti kabinet Roberta Fica dopraje tým, ktorých zárobok je nad úrovňou 1,25-násobku priemernej mzdy. Týmto osobám sa v súčasnosti pri výpočte dôchodku uzná 84 % zo sumy prevyšujúcej 1,25-násobok priemernej mzdy do 3-násobku priemernej mzdy, v budúcnosti to však bude len 60 % z tejto sumy.

Hlasovaním o novele zákona o sociálnom poistení sa skončila 6. schôdza parlamentu. Ďalšiu necelú dvadsiatku poslaneckých návrhov, novelu kompetenčného zákona ako aj správu o kauze Gorila poslanci presunuli na septembrovú schôdzu parlamentu.

Súvisiace články

Aktuálne správy