Trojka ukončila návštevu v Aténach, v septembri sa však vráti

Atény 5. augusta (TASR) – Grécko dosiahlo pokrok pri hľadaní spôsobu ako znížiť rozpočtový schodok, aby si zabezpečilo čerpanie splátok zo záchranného úveru, ale nesplnilo zatiaľ všetky podmienky pôžičky. Medzinárodní inšpektori sa preto v septembri vrátia do Atén.
Inšpektori takzvanej Trojky – Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF), dnes ukončili návštevu v Aténach a vyhlásili, že rokovania s novou koaličnou vládou boli "produktívne".
"Rokovania prebehli dobre, dosiahli sme pokrok. Spravíme si prestávku a vrátime sa začiatkom septembra," povedal šéf misie MMF Poul Thomsen.
Grécka vládna koalícia schválila nový balík úsporných opatrení v hodnote 11,5 miliardy eur v snahe presvedčiť veriteľov, aby krajine poskytli ďalšiu splátku z úveru.
Aténam dochádzajú peniaze a bez pomoci zvonka im hrozí bankrot. Grécko však zaostáva v plnení úverových podmienok. Jedným z dôvodov sú neúspešné májové voľby, ktoré nepriniesli jasného víťaza a tak museli ísť voliči 17. júna opäť k urnám. Spomalilo sa tak zavádzanie dohodnutých reforiem. Nová vláda preto prijala ďalší balík opatrení, aby do konca roka splnila fiškálne ciele, je ale otázne, či sú postačujúce. Kabinet sa tiež odvoláva na prehĺbenie recesie, ktoré Grécku sťažuje plnenie úverových podmienok. A za to vraj môžu úsporné opatrenia, lebo ekonomiku ešte viac brzdia. Veritelia zase oponujú, že keby Gréci uskutočňovali dohodnuté reformy, začali by už prinášať ovocie, čo by sa odrazilo aj na výkone ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy