Ministerstvo chce zakázať vernostné systémy na lieky

Ministerstvo zdravotníctva argumentuje zvýšenou spotrebou liekov.

Zľavy, ktoré poskytujú lekárne na lieky vydávané na predpis podľa ministerstva zdravotníctva síce prinášajú finančné benefity, napriek tomu plánuje zaviesť zákaz takýchto bonifikácií. Stať sa tak má novelou zákona o liekoch. Rezort argumentuje hlavne tým, že vernostný systém do vysokej miery ovplyvňuje aj spotrebu liekov, ktorá sa zvyšuje. „Hlavným parametrom na výber lekárne by však nemala byť len cena, ale najmä odbornosť, ktorú lekáreň a jej zamestnanci ponúkajú,“ uviedla pre agentúru SITA Martina Lidinská z ministerstva zdravotníctva.

Výkonný riaditeľ sietí lekární Dr. Max Tomas Slechan vyčíslil, že sa sedem mesiacov fungovania vernostných systémov ušetrili pacientom a zdravotným poisťovniam 3 mil. eur. V snahe zakázať zľavy vidí najmä spôsob, ako zrušiť konkurenciu medzi lekárňami. „Bez konkurencie to má nevýhody ako pre systém tak i pre pacienta,“ uviedol Slechan, ktorý zároveň dodal, že vernostný systém v lekárňach Dr. Max v súčasnosti využíva viac ako 600 tisíc ľudí. Argument o zvyšovaní spotreby dementuje medziročným poklesom predaja liekov o 3,8 %.

S tvrdením rezortu zdravotníctva, že vernostné systémy zvyšujú spotrebu liekov, nesúhlasí ani analytik Ineko Dušan Zachar. Spotrebu receptových liekov podľa neho ovplyvňuje hlavne ich predpisovanie lekármi. Navyše podotýka, že najnovšie oficiálne čísla Národného centra zdravotníckych informácií hovoria o poklese spotreby tak predpisových, ako aj voľnopredajných liekov. „Je málo pravdepodobné, že človek bude konzumovať viac predpisových liekov len preto, že dostane niekde 5 % zľavu na doplatku. Nikto si navyše nemôže kúpiť viac liekov, ako má na recepte a recept si nemôže napísať sám. V konečnom dôsledku je to v rukách lekára, “ povedal Zachar. Zároveň podotkol, že užívanie predpisových liekov vo väčšej miere, ako je nutné, môže mať ďalekosiahle negatívne dôsledky na zdravie. Zvýšením ich konzumácie by tak išiel človek sám proti sebe. Spotreba voľnopredajných liekov nemá byť podľa Zachara starosťou ministerstva zdravotníctva, nakoľko na tieto lieky poisťovne nedoplácajú, ale pacient si ich hradí sám z vlastného vrecka. Cestou ako znižovať spotrebu liekov na Slovensku vidí skôr v dôslednejšej kontrole predpisovania liekov, generickej preskripcii a v odmeňovaní lekára, za efektívne, a nie zbytočne duplicitné alebo drahé predpisovanie tabletiek.

Voči samotnému vernostnému systému, tak ako je nastavený teraz, má však určité výhrady. Najzásadnejším z nich je, že nebol ponechaný systém fixného doplatku, teda stáleho pomeru úhrady zdravotnej poisťovne a doplatku poistenca za predpísaný liek. „Farmaceutické firmy sú tak oveľa menej náchylné súťažiť pri znižovaní cien v rámci štandardnej kategorizácie. Radšej obídu lekárne s tým, že im dajú zľavy na ten ktorý liek v rámci vernostného systému,“ hovorí Zachar. Podľa neho v takomto systéme pacienti síce čosi ušetria, o niečo menej i zdravotné poisťovne, tie by však v prípade vernostného systému s ponechaním fixných doplatkov mohli ušetriť viac. „Verejné financie, a teda my všetci, tak prichádzame o možné úspory a vernostné zľavy zafinancujeme všetci solidárne cez zdravotné odvody a dane,“ ukončil Zachar.

Zákaz vernostných systémov na lieky na predpis požaduje Slovenská lekárnická komora. Okrem iného argumentuje aj prieskumom, ktorý si dala vypracovať. Podľa neho má až 75 % ľudí z približne 1000 oslovených názor, že doplatky za ten istý liek mali byť vo všetkých lekárňach rovnaké. Z analýzy vyplynulo aj to, že štvrtina pacientov vyhľadáva cielene v lekárňach zľavy a znižovanie doplatkov. Na odbornosti lekárnika záleží len 18 percentám oslovených.

Súvisiace články

Aktuálne správy