Španielska vláda predstavila nový balík úsporných opatrení

Madrid 4. augusta (TASR) – Španielska vláda v piatok (3.8.) predstavila nový balík opatrení, ktorý jej má pomôcť ušetriť v priebehu troch rokoch 125 miliárd eur. Cieľom balíka je znova získať dôveru trhov.
Vo vyhlásení, ktoré bolo v piatok večer uverejnené na oficiálnej internetovej stránke premiéra Mariana Rajoya, sa uvádza, že kabinet poslal svoj plán úspor a zvyšovania daní Európskej komisii.
Škrty vo výdavkoch majú Španielsku ušetriť v tomto roku 13,1 miliardy eur, na budúci rok 39 miliárd eur a v roku 2014 by to malo byť 50,1 miliardy eur. Do šetrenia sa budú musieť zapojiť aj regionálne vlády.
Okrem toho parlament už v júli schváli vládny návrh na zvýšenie daní a redukciu niektorých sociálnych dávok. To kabinetu pomôže získať do rozpočtu ďalšie miliardy eur.
Vláda v Madride v návrhu úspor, ktorý poslala komisii, počíta s tým, že ekonomika sa vráti do roku 2014 k rastu a jej hrubý domáci produkt v tomto roku stúpne o 1,2 %.
Španielska ekonomika sa vlani prepadla do recesie. Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu v 2. kvartáli tohto roka sa jej výkon znížil oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,4 %, čo znamená už 3. kvartál poklesu ekonomiky po sebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy