Standard & Poors potvrdila rating Slovenska

Ratingová agentúra Standard & Poors potvrdila rating Slovenska na úrovni A/A-1 so stabilným výhľadom. Verí, že slovenská vláda dodrží záväzok znížiť deficit verejných financií v budúcom roku pod 3 % hrubého domáceho produktu

Agentúra Standard & Poor’s potvrdila rating Slovenska na úrovni A/A-1 so stabilným výhľadom. Svoje piatkové rozhodnutie odôvodnila tým, že dôveruje slovenskej vláde, že dodrží svoj záväzok znížiť rozpočtový deficit v roku 2013 pod 3 % hrubého domáceho produktu.

„Stabilný výhľad zohľadňuje naše očakávanie, že vláda bude pokračovať v úsilí smerom k fiškálnej konsolidácii a stabilizácii vládneho dlhu,“ uviedla vo svojom komentári k rozhodnutiu agentúra Standard & Poor‘s. Pozitívom pre krajinu je podľa agentúry aj stabilný bankový sektor a nízka úroveň zahraničného dlhu.

Podľa správy Standard & Poor‘s potenciál rastu slovenskej ekonomiky spolu s reformami na posilnenie jej konkurencieschopnosti a redukciou nerovnováh najmä na trhu práce môže posunúť hospodárstvo Slovenska bližšie k ostatným krajinám eurozóny. V prípade lepšieho ako očakávaného fiškálneho vývoja a realizáciou udržateľných reforiem, vrátane reformy súdnictva, a rýchlejšia konvergencia smerom k priemeru únie, môžu viesť k zlepšeniu ratingového hodnotenia.

Naopak, ku zhoršeniu ratingu môže viesť vyšší ako očakávaný deficit z dôvodu spomalenia ekonomiky z dôvodu neistôt v externom prostredí.

Súvisiace články

Aktuálne správy