Diera v rozpočte je podľa Sulíka zámienka k rýchlemu konaniu

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 3. augusta (SITA) – Tvrdenie o tom, že v štátnom rozpočte chýba 500 mil. eur, a preto štátu hrozia hospodárske škody, je podľa poslanca Richarda Sulíka (SaS) len zámienkou na skrátené konanie k zmenám v dôchodkoch a odvodoch. „Keby išlo o hospodárske škody, mala by vláda predložiť v skrátenom legislatívnom konaní zákon o správe daní a poplatkov,“ upozornil. Sulík tiež pochybuje o tom, že v rozpočte chýba 500 mil. eur. „K 31. marcu bola štátna kasa v poriadku,“ povedal.

Vláda ide podľa Sulíka na jednej strane vziať sporiteľom v druhom pilieri mesačne 40 mil. eur, ale na druhej strane sa chystá kúpiť súkromné zdravotné poisťovne, zaobstarať nový dopravný systém či opravovať kaštieľ v Rusovciach. Ďalšie peniaze dá vláda podľa neho na záchranu súkromných španielskych bánk a na trvalý euroval. „Aký je rozdiel medzi zlodejom, ktorý vám počas dovolenky vybieli byt a Robertom Ficom, ktorý počas dovolenky ukradne dôchodky,“ spýtal sa šéf SaS.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera v období od 1. októbra do 31. decembra tohto roka. V rovnakom období budú môcť do sporivého piliera vstúpiť ľudia, ktorí zatiaľ nie sú klientmi dôchodkových spoločností. Vláda Roberta Fica chce tiež zrušiť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do dvoch rokov od vstupu a namiesto toho zavedie dobrovoľný vstup pre ľudí do 35 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy