Reálny hospodársky výsledok VšZP mala byť strata

Audítor ešte vo februári tohto roka upozorňoval bývalé vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne na potrebu vysporiadať zostatok účtu, opravu migrácie vo výške 33 mil. eur, Konštatuje sa v tlačovej správe uverejnenej na webstránke VšZP

Ak by bývalé vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) akceptovalo odporúčanie audítora, reálny hospodársky výsledok poisťovne za uplynulý rok mala byť strata 27, 3 mil. eur, a nie zisk 5,7 mil. eur. Konštatuje sa v tlačovej správe uverejnenej na webstránke VšZP. Audítor podľa správy ešte vo februári tohto roka prezentoval bývalému vedeniu štátnej poisťovne otvorené otázky auditu.

Okrem iného upozorňoval aj na potrebu vysporiadania zostatku účtu, na ktorom bolo evidované poistné – oprava migrácie vo výške 33,08 mil. eur. Podľa audítora poisťovňa vykazovala na účte aktívum, ktorého položky nevedela presne identifikovať, a preto nebolo zrejmé, kedy a akým spôsobom sú tieto položky z pohľadu VšZP vymožiteľné, uvádza sa ďalej v správe. Rozdiel mal vzniknúť z migrácie dát v informačnom systéme poisťovne.

Správa ďalej tvrdí, že bývalé vedenie poisťovne malo s cieľom vykázať zisk, schváliť účtovnú závierku za rok 2011 neobvykle skoro. „Krátko po voľbách valné zhromaždenie VšZP schválilo účtovnú závierku VšZP k 31. decembru 2011, čím znemožnilo novému vedeniu VšZP urovnanie situácie v zmysle odporúčaní audítora,“ konštatuje správa. Bývalé vedenie malo namiesto riešenia situácie pristúpiť len k čiastočným účtovným úpravám, a to znížiť objem sporných aktív.

Na potrebu doriešiť zostatok na účte upozorňoval audítor opätovne začiatkom apríla. „Keďže do schválenej účtovnej závierky už nemožno vstúpiť, súčasné vedenie môže vyriešiť túto situáciu v zmysle zákonných možností iba účtovaním zostatku daného účtu vo výške 31,8 mil. eur v bežnom účtovnom období roku 2012 a to na ťarchu neuhradenej straty minulých rokov,“ uzatvára správa.

Súvisiace články

Aktuálne správy