Zníženie druhého piliera nemusí byť podľa Švejnu posledné

Ak bude mať podľa Švejnu vláda Roberta Fica problém s plnením deficitu verejných financií, môže sa opäť vrátiť k zníženiu príspevkov do sporivého piliera

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 3. augusta (SITA) – Sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri podľa poslanca Ivana Švejnu (Most-Híd) nemôžu počítať s tým, že vláda Roberta Fica v budúcnosti opätovne nezníži príspevky do druhého piliera pod navrhované štyri percentá. „Kde majú sporitelia istotu, že toto bude posledný zásah? Majú len jednu istotu v tom, že žiadnu istotu nemajú,“ povedal o sporiteľoch v kapitalizačnom pilieri. Ak bude mať podľa Švejnu vláda Roberta Fica problém s plnením deficitu verejných financií, môže sa Smer opäť vrátiť k zníženiu príspevkov do sporivého piliera.

Opozičný poslanec tiež upozornil, že vláda chce získať nielen 500 mil. eur ročne znížením sadzby do druhého piliera z 9 % na 4 % hrubej mzdy sporiteľa, ale aj ďalších jednorazových 200 mil. eur. Ficova vláda totiž podľa Švejnu počíta s tým, že po otvorení druhého piliera z tohto systému odíde 60 tisíc sporiteľov. Ich dôchodkové úspory by sa tak presunuli do štátneho, priebežného piliera, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa. „Vláda plánuje presvedčiť 60 tisíc sporiteľov, aby odišli z druhého piliera,“ povedal poslanec za Most-Híd.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera v období od 1. októbra do 31. decembra tohto roka. V rovnakom období budú môcť do sporivého piliera vstúpiť ľudia, ktorí zatiaľ nie sú klientmi dôchodkových spoločností. Vláda Roberta Fica chce tiež zrušiť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do dvoch rokov od vstupu a namiesto toho zavedie dobrovoľný vstup pre ľudí do 35 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy