Na skrátené konanie k penziám podľa Žitňanskej nie sú dôvody

"Sú to takí babráci, že ani dôchodky nevedia ukradnúť podľa rokovacieho poriadku,“ povedal na adresu poslancov za Smer poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS)

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 3. augusta (SITA) – Pri návrhu novely zákona o sociálnom poistení podľa poslankyne Národnej rady SR Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) nie sú splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie. Upozornila na to, že väčšina ustanovení navrhovanej novely zákona má byť účinná od 1. januára 2013, od 1. januára 2014 alebo od 1. januára 2016. „Neviem si predstaviť dôvod, pre ktorý by tieto ustanovenia zákona museli byť teraz prerokované skrátene,“ povedala.

Smer podľa nej prekračuje hranice v domnienke, že môže všetko. „Zákon stojí nad 83 hlasmi,“ zdôraznila. Podľa Žitňanskej pri rokovaní o návrhu novely zákona vznikla situácia právne a politicky, aká v parlamente ešte nikdy nenastala. „Sú to takí babráci, že ani dôchodky nevedia ukradnúť podľa rokovacieho poriadku,“ povedal na adresu poslancov za Smer poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS).

Poslanci otvorili 6. schôdzu Národnej rady SR a schválili jej 21-bodový program. Poslankyňa Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) neúspešne žiadala o zvolanie ústavnoprávneho výboru, ktorý by mal podľa nej rozhodnúť, či môže parlament na tejto schôdzi rokovať o návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Podľa nej totiž musí zasadnúť vláda, schváliť navrhovanú novelu a nanovo ju predložiť do zákonodarného zboru.

Neuspel ani poslanec Jozef Mihál (SaS), ktorý žiadal prijať uznesenie, ktorým poslanci zaviažu vládu predložiť návrh novely zákona späť do medzirezortného pripomienkového konania a na portál právnych predpisov, aby legislatívny návrh mohla pripomienkovať verejnosť. Poslanec Martin Poliačik (SaS) navrhol vyradiť z rokovania schôdze návrh na skrátené konanie k novele zákona, čo poslanci za Smer tiež nepodporili.

Súvisiace články

Aktuálne správy