Ceny benzínov v Európskej únii mierne klesli

Slovensko v uplynulom týždni stúplo v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch EÚ o jedno miesto na 14. priečku. V rebríčku najnižších cien nafty kleslo z 11. miesta na 13.

Po predchádzajúcom priemernom dvojcentovom raste cien pohonných látok v Európskej únii (EÚ) nastal polcentový pokles cien benzínov a nafta zdražela v priemere nepatrne. Benzíny v únii zlacneli minulý týždeň podľa portálu natankuj.sme.sk v deviatich štátoch a zdraželi v 14 krajinách. Ceny nafty klesli v ôsmich krajinách, stúpli v pätnástich.

Benzíny najviac zlacneli v Nemecku, a to o 0,043 eura na liter, pričom sa najviac zdvihli v Maďarsku o 0,059 eura. Najväčší pokles cien nafty zaznamenalo Bulharsko o 0,037 eura a najvýraznejší nárast ceny vykázalo Maďarsku o 0,075 eura na liter. Najvýraznejší pokles cien LPG nastal minulý týždeň podľa Tomáša Novotného vo Francúzsku o 0,008 eura na liter a v Nemecku o 0,002 eura. Skvapalnený propán – bután zdražel najviac v Maďarsku o 0,026 eura na liter.

Slovensko pritom v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch EÚ stúplo o jedno miesto na 14. priečku. V rebríčku najnižších cien nafty kleslo z 11. miesta na 13. „V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska máme po Maďarsku druhé najdrahšie benzíny s daňami. Nafta s daňami je drahšia v Česku a v Maďarsku,“ dodáva Tomáš Novotný. Benzíny bez daní nie sú pritom podľa jeho slov na Slovensku v porovnaní s okolitými štátmi ani drahé, ani lacné. Lacnejšie sú v Rakúsku a v Česku, drahšie v Poľsku a v Maďarsku. Nafta bez daní je lacnejšia len v Maďarsku.

Benzíny na Slovensku sú dlhodobo pod najväčším tlakom daní a poplatkov spomedzi krajín V4 a Rakúska. Nižšie dane z litra nafty vyberá štát iba v Poľsku. Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 9,4 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní so Slovenskom vyššie o 9,7 centu za liter. Benzíny bez daní majú na Slovensku o 1,2 centu za liter nižšiu hodnotu v porovnaní s priemerom v EÚ. Nafta bez daní je o 0,9 centu za liter lacnejšia oproti priemernej hodnote v únii. „V prípade, že sa rozhodnete ísť natankovať na otočku do zahraničia, do Poľska sa vám oplatí zájsť pre benzín v priemere 34 kilometrov od štartovacej pozície na Slovensku. Nafta sa tam dá výhodnejšie natankovať v priemere do 16 kilometrov,“ uvádza Tomáš Novotný z portálu natankuj.sme.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy