Štvrtá schôdza sa skončila bez hlasovania o dôchodkoch

Paška vzápätí zvolal šiestu schôdzu národnej rady na ráno 9:00 a zavolal k sebe predsedov poslaneckých klubov, aby sa dohodli na jej programe

vyšlo aj v DOM

Správa NR SR:Štvrtá schôdza sa skončila bez hlasovania o dôchodkoch rozšírená o vyjadrenia predsedu parlamentu Pavla Pašku v druhom až piatom odseku a o vyjadrenia šéfov piatich opozičných strán v šiestom až desiatom odseku

BRATISLAVA 2. augusta (SITA) – Poslanci ukončili 4. schôdzu parlamentu. Za návrh predsedu parlamentu Pavla Pašku hlasovalo 82 zo 144 prítomných poslancov. Znamená to, že národná rada nestihla prerokovať a hlasovať o novele zákona o sociálnom poistení, o ktorej plénum diskutovalo od utorka.

Paška vzápätí zvolal 6. schôdzu národnej rady na piatok na 9:00. Presunuli sa na ňu všetky neprerokované body zo 4. schôdze, teda okrem novely zákona o sociálnom poistení asi dvadsiatka poslaneckých návrhov právnych noriem a správa o kauze Gorila.

Predseda parlamentu vysvetlil, že schôdzu ukončil z procedurálnych dôvodov, aby sa vládna zostava vyhla akýmkoľvek možným právnym pochybnostiam pri schvaľovaní novely zákona o sociálnom poistení. Opozícia v tomto prípade namietala, že parlament sa právnou normou zaoberá v rozpore so zákonom, keďže národná rada prerušila rozpravu k návrhu v prvom čítaní a začala rokovať o návrhu na skrátené legislatívne konanie. Poslanec za KDH Radoslav Procházka upozorňoval, že plénum najprv malo ukončiť prvé čítanie a až potom začať rokovať o skrátenom legislatívnom konaní, keďže sa nedá prerušiť rozprava o jednom bode programu a začať diskutovať o inom bode. Opoziční poslanci zároveň Smeru-SD vyčítali, že návrh na skrátené legislatívne konanie o novele zákona o sociálnom poistení predložil do parlamentu v rozpore s Rokovacím poriadkom NR SR, keďže na zaradenie nového bodu do prebiehajúcej schôdze treba súhlas troch poslaneckých klubov.

„Aby som sa vyhol akýmkoľvek možným právnym výkladom a možným negatívnym výkladom v budúcnosti, rozhodol som sa vyriešiť to takto, nazvem formálno-procedurálne čisté,“ konštatoval Paška na margo ukončenia a zvolania novej schôdze. Zdôraznil, že rokovací poriadok síce pri zaradení nového bodu do programu schôdze hovorí o troch poslaneckých kluboch, nepočítal však s možnou jednofarebnou vládou a opozícia sa so Smerom-SD podľa neho už na začiatku volebného obdobia dohodla, že Paška bude môcť zaradiť do programu ďalšie body vzhľadom na veľkosť poslaneckého klubu Smeru-SD. Paška v tejto súvislosti konštatoval, že tak doteraz viackrát aj urobil bez akýchkoľvek problémov. Ak už dohody neplatia, je pripravený zmeniť rokovací poriadok hlasmi poslancov Smeru-SD.

Paška rovnako potvrdil, že neskráti čas na vystúpenia v rozprave pri novele zákona o sociálnom poistení, ktorým vláda mení dôchodkový systém i zmeny v odvodoch a daniach.

Novú schôdzu, na ktorej sa od začiatku prerokuje najprv skrátené legislatívne konanie, potom prvé a druhé čítanie o novele zákona o sociálnom poistení, považuje predseda KDH Ján Figeľ za čisté riešenie z hľadiska pochybností. Podľa neho tak, ako bol návrh nekompetentne a v rozpore so zákonom pripravovaný, tak bol aj predložený do parlamentu v rozpore s rokovacím poriadkom.

„Zbytočne sme tu stratili dva dni, ale toto je jediné čisté riešenie,“ konštatoval predseda Mostu-Híd Béla Bugár s tým, že aj tak na skrátené konanie dôvod nevidí.

„Zažili sme čistú frašku, tri dni sú stratené,“ konštatoval predseda SaS Richard Sulík. „Keď si spomeniem, za aké prkotiny som bol odvolávaný, za aké nepodstatnosti, a dám to do pomeru s tým, čo teraz pán Paška nastváral svojim hrubým pochybením a neúctou k zákonu, tak je to naozaj obrovský rozdiel,“ dodal.

„Po troch dňoch uznali, že sa mýlia,“ poznamenal šéf OĽaNO Igor Matovič. „Sú to obyčajní babráci, babráci, korunovaní babráci a Pán Boh ochraňuj Slovensko, ak v rukách takýchto babrákov ešte štyri roky máme byť,“ doplnil s tým, že tri dni strácali čas, peniaze a námahu poslanci, zamestnanci parlamentu i novinári.

„Je to zápas, v ktorom sme možno v tejto chvíli v menšine, je nás ďaleko menej ako 83 hlasnej väčšiny, ale vidíme, že sú šance, ako to ubrániť a brániť to doslova do posledného dychu. Je našou povinnosťou sa zastať ľudí, ich sporenia na dôchodok,“ uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Súvisiace články

Aktuálne správy