Grécka vláda opäť rokuje s medzinárodnými veriteľmi

Atény 2. augusta (TASR) – Bezprostredne po dohode o novom úspornom balíku začala grécka vláda opäť rokovať s medzinárodnými veriteľmi.
Minister financií Jannis Sturnaras sa dnes v Aténach stretol s expertmi Trojky, zloženej z Európskej centrálnej banky (ECB), Európskej komisie (EK) a Medzinárodného menového fondu (MMF), aby ich informoval o detailoch úsporného balíka v celkovej hodnote 11,5 miliardy eur. Úspešné uzavretie rokovaní s Trojkou je predpokladom pokračovania medzinárodnej finančnej pomoci pre Grécko, ktoré sa opačnom prípade dostane do platobnej neschopnosti.
Grécka koaličná vláda sa v stredu (1. 8.) večer dohodla na novom balíku úspor. Lídri koaličných strán sa niekoľko posledných týždňov nevedeli dohodnúť na dodatočných úsporách, ktoré požadovali medzinárodní veritelia. Od tohto programu a ďalších reforiem závisí správa Trojky, ktorá hodnotí plnenie dohodnutých podmienok záchranného programu. Trojka by mala správu predložiť v septembri.
Podľa nemeckej agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na kruhy blízke konzervatívnemu premiérovi Antonisovi Samarasovi, koaliční lídri dospeli v stredu k dohode až po mimoriadne turbulentnom stretnutí. Samaras vraj zatlačil na lídrov zvyšných dvoch koaličných strán PASOK a DIMAR vyhlásením, že je to pre Grécko posledná šanca. "Ak neprijmeme dodatočné úsporné opatrenia, budeme musieť odísť z eurozóny."
Grécka štátna pokladnica je takmer prázdna a najneskôr v septembri jej dôjdu peniaze. Lídri strán PASOK a DIMAR sa obávajú masových demonštrácií a sociálnych nepokojov, ak vláda opäť výrazne zníži platy a dôchodky. Preto chcel líder strany PASOK Evangelos Venizelos vyzvať veriteľov, aby Grécku poskytli viac času na splnenie podmienok záchranného úveru, ale nakoniec sa v "záujme krajiny" svojich požiadaviek vzdal, aby neohrozil krehkú koalíciu a nevyvolal ďalšie predčasné voľby.
Trojka zatiaľ blokuje vyplatenia ďalšej tranže zo záchranného úveru, pretože Atény meškajú s úsporami a reformami.

Súvisiace články

Aktuálne správy